Ha nem veszi ki az idei szabadságát, ne számítson pénzre helyette

Fő szabály szerint nem lehet pénzzé tenni.

Az évvégi szabadságkiadással kapcsolatos kérdéseket vesézte ki az Economx cikke, amiben kitértek arra is, mi a helyzet a ki nem vett szabadsággal, megváltható-e az pénzben, mint ahogy valószínűleg nem kevesen hiszik ma is. Ez azonban főszabály szerint nem igaz, ugyanis a munkáltató kizárólag a munkaviszony megszűnésekor ki nem adott arányos szabadság megváltására köteles.

Az apasági és szülői szabadságnál pedig a megváltásra nincs lehetőség akkor sem, ha a munkaviszony megszűnik – ezeket a szabadságokat mindenképpen természetben kell kiadni.

Mit lehet tenni, ha még nem vettük ki teljesen az idei szabadságot, és már nincs is annyi nap 2023-ból, hogy a maradékot kiadhassák nekünk? Nos, a szabadságot kiadhatja úgy is a munkáltató, hogy a szabadság kiadása még idén kezdődik, és jövőre fejeződik be. Fontos, hogy ez megszakítás nélküli szabadság legyen, és hogy 2024-re csak öt munkanap szabadság vihető át az idei évről.  az esedékesség évében megkezdődik, de a megszakítás nélküli tartama csak a következő évben jár le. Ez azt jelenti, hogy ha a munkavállaló még idén (legkésőbb december 29-én) megkezdi a szabadságát, akkor amennyiben a szabadság utolsó napja január 8-a, akkor ez még 2023-ban kiadott szabadságnak minősül.

Felteszik azt a kérdést is, mi a teendő abban az esetben, ha a munkavállaló a munkaviszonya megszűnéséig több szabadságot vett igénybe, mint amennyi a munkában töltött idő alapján arányosan megilletné. A szabály az, hogy ilyenkor a többletszabadság nem követelhető vissza, a jogalap nélkül kifizetett munkabér visszakövetelésére, illetve az előlegnyújtásból eredő követelésre vonatkozó szabályok nem alkalmazhatóak.