Ekkor érkezik a 13. havi, emelt összegű nyugdíj

A tizenharmadik havi ellátásról szóló kormányrendelet alapján 2024. februárban minden jogosultat egységesen megilleti 13. havi nyugdíjként vagy ellátásként a 2024. januári (6 százalékkal megemelt összegű) nyugdíja vagy jogosító ellátása teljes összege plusz havi juttatásként – figyelmeztet Farkas András nyugdíjszakértő.

A nyugdíjtörvény alapján 2024-ben tizenharmadik havi nyugdíjra az jogosult, aki 2023 legalább egy napjára, valamint 2024. januárban

A jogszabály azért fogalmazza meg kétféle módon (13. havi nyugdíj, illetve 13. havi ellátás) ezt a juttatást, mert a nyugdíjtörvény nagyon szűk korlátok között jogosít a plusz egyhavi nyugdíjra – ez a 13. havi nyugdíj -, a kormányzat azonban kiterjesztette a jogosultságot kéttucatnyi egyéb ellátásban részesülőre is – akik tehát nem a nyugdíjtörvény, hanem a kormány rendelete alapján jogosultak plusz egyhavi ellátásra -, és ennek a juttatásnak lett 13. havi ellátás a neve. Az érintett ellátások listája a nyugdíjguru,.hu-n érhető el.

Mikor számíthatunk rá?

Az utalást a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság 2024. február hónapban hivatalból végzi, tehát az ellátásban részesülő személynek külön kérelmet nem kell benyújtania.

Postai kifizetés esetén a tizenharmadik havi nyugdíjat, illetve tizenharmadik havi ellátást a 2024. február havi ellátással együtt, a szokásos nyugdíjkifizetési napon viszi a postás. A 13. havi nyugdíj/ellátás összegét az utalványon a rendszeres havi ellátástól elkülönült sorban külön feltüntetik.

Belföldi bankszámlára történő utalás esetén a tizenharmadik havi nyugdíjat, illetve tizenharmadik havi ellátást külön utalási tételként, de

a nyugdíjakkal azonos napon, 2024. február 12-én írják jóvá a bankszámlán.

(Ha postás viszi ki a nyugdíjat, akkor a postai kézbesítési naptár szerinti napon kapja meg a jogosult a 13. havi nyugdíját, a februári nyugdíjával együtt.)

Ha az ellátás folyósítása külföldi bankszámlára történik, a tizenharmadik havi nyugdíjat, illetve tizenharmadik havi ellátást a 2024. február havi ellátással összevontan, egy tételként utalják.

A tizenharmadik havi nyugdíjra, tizenharmadik havi ellátásra jogosult személy 2024. január hónapban bekövetkező halála esetén a juttatást a vele közös háztartásban együtt élt házastárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő és testvér egymást követő sorrendben, ezek hiányában az örökös veheti fel a halál napjától vagy a hagyatéki végzés véglegessé válása napjától számított egy éven belül. A kifizetés ez esetben nem hivatalból történik, ahhoz külön kérelem előterjesztése szükséges.