Vigyázat, a csalók is intenzíven rákészültek a karácsonyra, a kifosztásunkra

Tippek, mire figyeljünk, hogy ne legyünk áldozatok.

Az év vége hagyományosan az ünnepi készülődés és az ezzel kapcsolatos beszerzések időszaka, amit a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint egyre nagyobb arányban bonyolítunk online. Az elmúlt években a digitális fizetések száma jelentősen megnövekedett, az innovatív fizetési módszerek is egyre népszerűbbek, egy év alatt megkétszereződött a mobiltárcás vásárlási tranzakciók száma és értéke.

Az MNB adatai szerint az elektronikus fizetés terjedésével azonban a visszaélések száma is drasztikusan növekszik.A bűncselekmények nagy részét átutalásos csalások teszik ki, de növekszik a bankkártyákkal kapcsolatos csalási kísérletek száma is, ezért a kártyabirtokosoknak is tudatosabbnak kell lenniük pénzük biztonsága érdekében. A csalók egyre kifinomultabb módszereket használnak, de egy felmérés szerint a lakosság sem tesz meg mindent azért, hogy megnehezítse a bűnelkövetők dolgát. Az OTP Bank reprezentatív kutatásának eredménye alapján a válaszadók elsöprő többsége, 92 százaléka tisztában van azzal, hogy még az óvatosabb embereket is átverhetik, és 85 százalékuk szerint néhány alapszabály betartása jelentősen javítja a biztonságot. A megkérdezettek 50 százaléka mégis úgy gondolja, hogy ezzel nem érdemes foglalkozni, a válaszadók harmada pedig még az alapvető biztonsági előírásokat sem tartja be, ha ez a kényelme rovására megy.

Bankunk minden tőle telhetőt megtesz a visszaélések elkerüléséért, de a kártyabirtokosoknak is érdemes betartaniuk néhány alapvető biztonsági szabályt, hogy elkerüljék a csalók csapdáit, ne szenvedjenek akár súlyos anyagi veszteséget az ünnepi készülődés időszakában – kommentált  a legnagyobb hazai bank Informatikai és Bankbiztonsági Igazgatóságának vezető tanácsadója, Sonjic László.

Az óvatosság azért is indokolt szerintük, mert a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a klasszikus adathalász csalások mellett az utóbbi években a megtévesztésen, pszichológiai manipuláláson alapuló visszaélések kerültek előtérbe.

A Visa Magyarországért felelős területi vezetője, Sármay Bence szerint a bankkártyás vásárlás az egyik legbiztonságosabb fizetési mód. A biztonságot tartják szupererejüknek, és mint kifejti, felveszik a harcot a kiberbűnözőkkel. Úttörő szerepet játszottak a mesterséges intelligencia alkalmazásában, hogy valós időben észleljék a fizetési műveleteket érintő csalásokat. Minden tranzakció 500 egyedi jellemzőjét elemezzük valós időben, hogy azonnal jelezhessék az illetékes bank felé, ha szokatlan tevékenységet észlelnek rendszereik – sorolta. Ám arra is kitért, hogy a fizetési technológia biztonságosabbá válásával a csalók most közvetlenül a fogyasztókat veszik célba. Bízik abban, hogy tippjeik, javaslataik segítenek a csalási kísérletek hatékony elhárításában. A biztonság növeléséhez azonban arra is szükség van, hogy a vásárlók ne csak tisztában legyenek vele, mire figyeljenek, hanem a gyakorlatban is következetesen alkalmazzák az óvintézkedéseket.

A bank és a bankkártyatársaság az elektronikus fizetések biztonságos lebonyolítása érdekében pontokba szedte a kártyabirtokosok legfontosabb teendőit: