Rogán: Három év múlva nem kell semmilyen igazolványt magunknál hordani

A kormány a mobilokba költöztetné az ügyintézést.

Úgynevezett  digitális állampolgárságról szóló törvényjavaslat készült, amelyet a Portfolio.hu szerint pénteken a kormány elérhetővé tesz és társadalmi vitára bocsát. Azt is írják, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője, Rogán Antal miniszter szerint forradalmi változásokat hoz a következő 2 év.

Egy pénteki háttérbeszélgetésen részletezte a javaslat tartalmát, és ez alapján kiderült, hogy az állam mindent mobilra fejleszt. Ez praktikusan azt jelenti, hogy „az ügyintézés” egy mobilalkalmazásba költözik. Mi több, a miniszter szerint három év múlva már nem kell semmilyen igazolványt magunknál hordanunk. Illetve egy okmány mégis marad: az útlevél.

A terv szerint például

Ígéret van arra is, hogy nem kell majd észben tartani az ügyeket, az állam figyelmeztetni fog, ha valamilyen határidő közeledik. De nem kell majd elvileg papírokat sem szkennelgetni, küldözgetni, mert minden hivatalos dokumentum elérhető lesz a mobilalkalmazásban és azokat meg lehet majd osztani.

Egy gombnyomással

A jelenlegi gyakorlat mellett szinte hihetetlen, de azt is ígérik, hogy könnyen megtaláljuk majd a digitális állami felületeken amit keresünk, és érthető is lesz, hogy mit kell tennünk, valamint hogy nem kell majd az egyes ügyeknél további utánjárás.