Magyarországra is kerülhetett a veszélyes hamisított fogyasztószerből

Egy osztrák nő súlyos állapotban került kórházba, miután egy orvos beadta neki.

Az Ozempic injekció eredetileg cukorbetegeknek szánt gyógyszer, ám mivel fogyasztó hatása is lehet, sokan használják erre a célra. Az EconomX szerint a termékből több európai országban, így hazánkban is jelentős mennyiségű hamisítvány van forgalomban, amely miatt nagy erőkkel nyomoznak a nemzetközi hatóságok. Most a portál arról írt, hogy egy osztrák nőnek orvosa adata be a gyógyszer hamisított változatát, ami miatt rohama lett, életveszélyes állapotban került kórházba. Hangsúlyos, hogy nem az interneten rendelte a gyógyszert, hanem teljesen legális, orvosi forrásból származott a borsos árú készítmény, amit enyhe túlsúlya miatt adtak neki, illetve ami helyett később már a hamisítványt kapta meg. A nő a kórházból már kikerült, de nem tudni, vannak-e maradandó károsodása. Pert indított.

Hogy pontosan mi történt, azt még nem fedte fel a nyomozás. A Kronen Zeitungra hivatkozva azt is írták, hogy az egészségügyi biztonsági hivatalnak nincs bizonyítéka arra, hogy a hamis termék legális gyógyszerforgalmazótól származott. A sebész vélhetően az interneten rendelte a hamisítványt.

Bár az osztrák hatóságok egyelőre nem közöltek pontos számot a pórul járt betegekről, a portál a Business Insider hírportál cikke alapján azt írta, több ember kerülhetett kórházba a hamisított Ozempic miatt, ezért az osztrák hatóságok a többi országot is figyelmeztették, vigyázzanak a kétes forrásból származó, injekciós tollakkal. Azt is hangsúlyozzák, hogy a keresett termékből máig előforduló készlethiány várhatóan 2024-ben is jellemző lesz.