Így járhat özvegyi nyugdíj az elvált, vagy külön élő házastársnak

Több feltételnek kell megfelelni.

Bizonyos esetben az elvált házastárs is jogosult lehet elhunyt volt házastársa után özvegyi nyugdíjra. Ugyanilyen helyzetben lehet az egy évnél hosszabb ideje külön élő házastárs is – hívja fel a figyelmet az Adó.hu cikke.

Rögzítik, hogy a hozzátartozói nyugellátásokhoz minden esetben, így itt is – a baleseti hozzátartozói nyugellátások kivételével – jogosultsági előfeltétel, hogy az elhunyt jogszerző hozzátartozó nyugdíjasként haljon meg, vagy a jogszabályban meghatározott mértékű szolgálati idővel rendelkezzen.

Ez a tartásdíj házastársi tartásdíjat („asszonytartást”) jelent, nem gyermektartásdíjat. Az a fél igényelheti, aki a házasság / életközösség felbomlása után önhibáján kívül nem képes eltartani saját magát. Ilyen ok lehet például, ha a közös gyermeket otthon gondozó házastárs a gyermek fogyatékossága, vagy tartós betegsége miatt nem tud munkát vállalni. A tartásdíjat bírósági határozattal kell igazolni, vagy a közjegyző által hitelesített kötelezettségvállaló nyilatkozattal.

Elvált, vagy egy évnél hosszabb ideje különélő házastárs esetében a halálozás miatt elvesztett tartásdíj helyébe lép az özvegyi nyugdíj, ezért annak összege nem haladhatja meg a tartásdíj összegét.

Ha a jogosultság fennáll, a halált közvetlenül követő egy éven át ideiglenes özvegyi nyugdíj, utána özvegyi nyugdíj jár. Az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően özvegyi nyugdíjra az az özvegy jogosult, aki házastársa (élettársa) halálakor

Amennyiben az elhalálozáskor az özvegy még nem rendelkezik az özvegyi nyugdíjra jogosító feltételek egyikével sem, de meghatározott időn belül (ez 10 év, ha a házastárs 1993 február 28-a után halt meg, korábbi halálozásnál 15 év) teljesíti a feltételeket, akkor jogosult lehet az özvegyi nyugdíjra.

Amit még érdemes tudni, hogy megszűnik az özvegyi nyugdíjra való jogosultság, ha