Megtalálták az infláció igazi veszteseit, 40 százalékos bérrendezés maradt el

Több mint harmadával ér ma kevesebbet azoknak a munkavállalóknak a fizetése, akik utoljára 2021-ben kaptak béremelést. A teljesen elmaradó, vagy jóval infláció alatti bérkorrekció elsősorban a magasan képzett, így magasabb keresetű alkalmazottakat érinti, nekik jövőre már 40 százalékkal kellene többet kapniuk, mint a rekordot döntő inflációs időszak előtt – értékelnek az economx.hu cikkében.

Idén a rekord magas infláció ellenére is stagnálhat, vagy enyhén emelkedhet a keresetek reálértéke, ha az áremelkedés üteme a következő hónapokban a várakozásoknak megfelelően jelentősen lassul. A Központi Statisztikai Hivatal adatai és az érdekképviseleti beszámolók megerősítik, hogy a munkáltatók igyekeztek hozzáigazítani a fizetéseket az árak változásához.

Tavaly 14,5 százalék volt az infláció mértéke, idén a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint ez 17,5 százalék lehet.

Ez azt jelenti, hogy a munkavállalókat abban az esetben nem érte veszteség az infláció miatt, ha a 2021-es bruttó keresetük 2023-ban legalább 34,5 százalékkal magasabb. Az átlagbérek emelkedése és a vásárlóerő megtartása ugyanakkor nem minden területen valósult meg – olvasható a portálon.

Leszakadóban a képzett munkavállalók fizetése

A statisztikai hivatal részletes adataiból kiderül, hogy

A felsőfokú végzettséggel foglalkoztatott munkavállalók, vagyis azok az alkalmazottak, akiknek a munkavégzéséhez nélkülözhetetlen a diploma, átlagosan 31,1 százalékos bérrendezésben részesültek idén és tavaly.

A magasan képzett munkavállalók közül a szakorvosok és az egészségügyi szakdolgozók bérrendezése jelentősen meghaladta az árak emelkedését,

ezzel szemben a mérnöki- és tudományos területeken, valamint a médiában és a kommunikációs ágazatokban a munkavállalók többsége a vásárlóerő visszaesésével szembesült.

Magyarországon az alkalmazottak egy jelentősebb része – elsősorban az átlagkereset környékén és felette keresők – a rekordot döntő infláció ellenére sem részesült bérkiigazításban, és ma is a 2021-es fizetését kapja kézhez. Azok a dolgozók, akiknek 2021 óta nem nőtt a fizetése, ma ugyanabból a pénzből már csak harmadannyi terméket és szolgáltatást tudnak megvásárolni.

Annak a munkavállalónak, akinek két éve emelkedett utoljára a keresete – a 2024-es, 5,5 százalékos inflációs várakozást figyelembe véve – egy lépésben legalább 42 százalékkal kellene emelni a fizetését annak érdekében, hogy reálértéken ne érje veszteség.

Vagyis aki 2021-ben bruttó 450 ezer forintot keresett, 2024-ben már közel 650 ezret kell megkapnia ahhoz, hogy fenntartsa korábbi életszínvonalát.

Ahhoz pedig, hogy valódi bérfejlesztésben is részesüljenek az érintettek, közel 50 százalékos béremelést kellene kapniuk januártól.