Itt a bejelentés – minden megváltozik a Dunaferrnél

Kizöldítenék az acélgyárat.

„A Liberty Steel Group és a kínai CISDI Engineering Co. a szerdán partneri megállapodást kötött. Ennek célja, hogy a Gazdaságfejlesztési Minisztériummal együttműködésben előkészítsék a Dunaferr Acélművek termelésének széndioxid-mentesítését” – tájékoztatott az Index beszámolója szerint a két érintett vállalat. A Liberty és a CISDI olyan szén-dioxid-mentesítési tervet dolgoz ki és hajt végre, amelynek keretében a Dunaferr áttér a szénalapú acélgyártásról az elektromos ívkemencés technológiára, mintegy 80 százalékkal csökkentve ezzel a működés közvetlen széndioxid-kibocsátását.

A tervek szerint egy új, 150 tonna kapacitású elektromos ívkemencét telepítenek, amelyet a CISDI szállítana. A beruházás megvalósítása az Európai Unió szabályozási hatóságának jóváhagyásától függ. A korszerű kemence a jelenleg elérhető legújabb, energiahatékony technológiát képviseli, amely lehetővé teszi a nyersanyagok rugalmas betáplálását. Mindez jelentősen növeli a Dunaferr versenyképességét – összegezték.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kijelentette, „az elmúlt évben nagy utat tettek meg, hiszen – míg a korábbi felelőtlen vezetés hanyagsága miatt több ezer munkahely került veszélybe, sőt tavaly decemberben még a szénellátás sem volt biztosított a gyárban – addig mára már egy olyan megállapodás aláírásának lehetünk szemtanúi, amely az acélipar jövőjét jelentő zöld acélgyártást alapozza meg Dunaújvárosban”.

Ezzel több ezer munkahely kerülhet hosszú távon is biztosabb, kiszámíthatóbb helyzetbe. A Dunaferr szerepe ráadásul nemzetgazdaságilag is kiemelt, hiszen a hazai acélgyártás hozzájárul a gazdasági szuverenitás növeléséhez is
– összegezte a tárcavezető.