Hamis online földgázszámla-értesítőket küldenek csalók az MVM nevében

Adathalász csalók pórbálkoznak.

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. ügyfelei az utóbbi időszakban ismét adathalász csalók által küldött hamis online földgázszámla-értesítőket kaptak – írja a cég közleményében. Azt javasolják ezért, hogy a kapott számlaértesítőket nézzük meg figyelmesen.

A csalók az utóbbi időben jellemzően nem magyar e-mail címekről online földgázszámla-értesítőket küldenek valótlan előzményre (például hibás előző számlára) hivatkozva, amelyen a befizetési információknál az ügyfelet hamis, adathalász oldalra irányítják. A számlák gyakran tartalmaznak helyesírási hibákat, valamint magyartalan mondatokat.

A legfrissebb adathalász levelekben szerepel az alábbi példa:

A fennmaradó összeget a hónap végétől kérjük befizetni, a legutóbbi számlájában hiba lépett fel, ezért a fennmaradó összeget be kell fizetnie a számlák megfelelő folytatásához a következő szakaszokban

Felhívják továbbá a figyelmet arra, hogy az MVM Next által küldött online számlaértesítők feladója minden esetben az MVM Next online ügyfélszolgálat (ugyfelszolgalat@online.mvmnext.hu), valamint a „Befizetem bankkártyával” felirat, azaz a befizetéshez vezető hivatkozás mellett gázszámlánál mindig a https://mvmnext.hu/foldgaz… kezdetű link jelenik meg.

Az email-ben érkező elektronikus számlákon, vagy számlaértesítőkön emellett minden esetben szerepel az MVM Next-nél vezetett szerződéses folyószámla száma, a számla száma, illetőleg feltüntetik az átutaláshoz szükséges adatokat is (bankszámlaszám, illetve a közlemény rovatba szükséges számsort).

Arra is felhívják a figyelmet, hogy

Kijelentették továbbá, hogy az MVM Next elhatárolódik minden, nem hivatalos úton történő megkereséstől és csalási kísérlettől, ezek felderítésében együttműködik az illetékes hatóságokkal.

A megtévesztő, adathalász levelek felismerhetők, ezzel kapcsolatban tájékoztatás olvasható az MVM weboldalán.

Kérik ügyfeleiket, hogy ha bármilyen gyanús magatartást észlelnek, haladéktalanul továbbítsák a megkeresést az adathalasz@mvm.hu emailcímre, vagy jelezzék ügyfélszolgálatuk +36 1/20/30/70 474 9999 telefonszámán.