Felcsúton volt a legkisebb az emberek nettó beföldi jövedelme egy statisztika szerint

15-szörös a különbség az átlagban legkisebb és legnagyobb jövedelmű települések között.

Az európai uniós szegénységi kritérium alapján

emlékeztet a Pénzcentrum.

Azt is megemlítik, hogy a KSH által tavaly kiadott, a háztartások életszínvonalával foglalkozó anyaga többek között megállapította, hogy

De óriási a bérolló a magyar megyék között is,

Ez több mint 180 ezer forintos különbség. A fővárosban pedig bő 40 százalékkal magasabbak a fizetések, mint a bérrangsor legutolsó megyéjében. Erre írták, hogy ha nagyon-nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, akkor ennyivel ér többet ugyanaz a munka Budapesten, mint Szabolcsban.

Arra is kitérnek, hogy Magyarország legjobban és legrosszabbul kereső dolgozóinak nettó átlagkeresete között több mint 650 ezer forint a különbség.

Most pedig górcső alá vették az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TeIR) település szintű statisztikáit, amelyből nem csak az derült ki, melyik a legszegényebb magyar település, de az is, hogy az ott élők anyagi helyzete igencsak kiszolgáltatott.

Ez a statisztika a személyi jövedelemadó adatokból indul ki, jövedelmen az szja-köteles jövedelmet értik, amiben nincsenek benne az egyéb (nem szja-köteles) jövedelmek. A legszegényebb településeken ugyanis hozzávetőlegesen 15-ször kisebb az egy lakosra jutó nettó belföldi jövedelem, mint a leggazdagabb településeken.

Azt találták, hogy két olyan település is volt, ahol a 200 ezer forintot sem érte el az egy főre jutó éves nettó belföldi jövedelem, az egyik  Tornanádaskavolt (187 773 forinttal), és még ennél is kevesebbel kell beérniük a Felcsútiaknak. A 2021-re vonatkozó TeIR adatbázis alapján Felcsúton évi 173 055 forint volt az egy főre jutó nettó belföldi jövedelem. 

Felcsúttal kapcsolatban a portál megjegyzi, hogy 2020-ra vonatkozóan még 1 043 825,4 forintot mutatott a TeIR adatsora.  Mint írták, akadnak más furcsaságok (például negatív jövedelmi értékek a korábbi években) is a historikus adatokban. A komolyabb visszaeséssel, illetve az esetleges adathibával kapcsolatban keresték a rendszert a területfejlesztési miniszter megbízásából üzemeltető Lechner Nonprofit Kft-t, ám cikkük megjelenéséig nem kaptak magyarázatot a furcsaságra.

A 2021-es TeIR statisztika alapján 200–300 ezer forint közötti volt az éves nettó beföldi jövedelem Csenyétén, Gadnán, Bódvalenkén és Felsőszenterzsébeten, 300–325 ezer forint közötti pedig Bihardancsházán, Istvándiban, Uszkán és Szakácsiban.