Változás a bankszámláknál júliustól: ráfizethet, aki nem vált újra

Az új szabályok szerint az alapszámla havi díj július elsejétől legfeljebb ezer forint lehet. Ezért az ügyfeleknek több szolgáltatást (készpénzfelvétel, kártya) is kapniuk kell. Sorra teszik közzé a bankok az alapszámlák új díját, de mindenkire rávert az OTP. A legnagyobb magyar bank ugyanis 587 forintos havi díjat hirdetett, de ez még nem is minden – írja az Azénpénzem.hu.

Nagy dérrel-dúrral vezették be 2016-ban a „kedvezményesnek” hirdetett bankszámlákat. Ezek díját azonban nem a magyar viszonyokhoz szabták. Az uniós elvárásra 2016. szeptember 18-ától bevezetett alapszámla már akkor is drága volt. A Magyar Közlönyben még tavasszal megjelent rendelkezés szerint az alapszámla most még érvényes havi 3000 forintos díja július 1-jére a harmadára, mindössze egyetlen ezresre csökken – hívja fel a figyelmet a portál.

Ezt úgy érték el, hogy a minimálbér 1,5 százalékában maximált díjat a minimálbér 0,5 százalékára csökkentették. Ahogy tehát a következő években nő a minimálbér, úgy emelkedik majd ez a költség, de összességében így is meglehetősen alacsony marad majd.

Az alapszámla az előírások szerint a havi díjért 150 ezer forint ATM-es, vagy egy pénztári 50 ezer forintos készpénzfelvétel és összesen 100 ezer forintnyi átutalás, valamint a bankkártya költségét is tartalmazza. Előírás viszont, hogy a számlának kizárólag egy tulajdonosa lehet és hitelkeret nem adható. Ennél is keményebb elvárás, hogy más bankszámlával az ezt használó nem rendelkezhet.

Ezzel csábít a legnagyobb magyar bank

Sorra teszik közzé a bankok az alapszámlák július elsejétől hatályos kedvező változását. Az új kondíciós listában ezt szerepelteti az MBH, de már megjelent a K&H, a Raiffeisen és az Unicredit erről szóló tájékoztatója is. Az eddig megjelent feltételek között 1000 forintos díjat hirdettek meg.

Alaposan meglepheti azonban a piacot az OTP. A legnagyobb magyar bank ugyanis az alapszámlára havi 587 forintos díjat hirdetett meg.  Az OTP nem csak a számlavezetési díjban dobott kesztyűt az egész piacnak. Ugyanis az előírt 4 eseti és korlátlan számú, összesen 100 ezer forint összegű átutalási megbízás esetén is ad könnyítést. A közzétett feltételek szerint a 4 darabos korláttól eltekint visszavonásig, de legkésőbb a 2023.évi infláció közzétételét követő 2. hónap 1. napjáig.