Rengeteget költenek a magyarok gyógyszerre

Egy friss felmérés szerint az emberek 10 százaléka havi 20 ezer forintnál is többet.

A magyar lakosság több mint 60 százaléka 5 és 20 ezer forintot között költ havonta gyógyszerre, minden tizedik válaszadó 20 ezer forintnál is többet, és jellemzően a városban élők szednek mindenre valami fájdalomcsillapítót, miközben a megkérdezettek ötöde nem jár havi szinten patikába – ez derül ki a Pulzus Kutató felméréséből, amit a Napi.hu számára készített.

Magyarországon tavaly összesen 600 milliárd forintot költöttek a betegek vényköteles gyógyszerekre, egy évvel korábban 569 milliárd forintért váltottak ki pirulákat. A gazdasági portál adatai szerint folyamatosan emelkedik a receptköteles gyógyszerköltés.

váltottak ki a betegek vényköteles gyógyszert. A KSH májusban közzétett adatai szerint a gyógyszerek ára idehaza egy év alatt 7,9 százalékkal nőtt.

A Pulzus által készített kutatásban a válaszadók többsége, 55 százaléka nő volt, 45 százaléka pedig férfi, és jellemzően városban élnek. Ahogy Magyarország lakosságának is nagyobb része nő, így a gyógyszert szedők között is a nők vannak többen. A Pulzus felmérése szerint a nők 40 százaléka havonta 5 és tízezer forintot költ a patikában, a férfiaknak pedig 37 százaléka költ hasonló összeget gyógyszerre.

A negyven év alattiak közel fele havonta 5 és 10 ezer forintot költ gyógyszerre, és ugyanekkora arányban költenek a 40 és 59 közöttiek is. Havi szinten a hatvanévesnél idősebbek harmada ússza meg ugyanennyivel a patikai költést – derül ki a Pulzus adataiból. Ugyanakkor az is látszik, hogy a havonkénti 10 és 20 ezer forint közötti és a húszezer forint feletti patikai kiadások inkább a 60 év körüliek vagy a 60 év felettiek pénztárcáját terhelik meg – írja a napi.hu.