A sertéshúsnál ezért ne számítsunk árcsökkenésre mostanában

Inkább további drágulás valószínű.

A több élelmiszer-termékpályán csökkenő alapanyagárakkal szemben a húspiacon ezzel ellentétes folyamat zajlik, és nem reális most az árcsökkenési várakozás – mondta többek között a Világgazdaságnak a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) társadalmi elnöke, Éder Tamás.

Indoklása szerint

Bár az Agrárközgazdasági Intézet áprilisi adatai szerint az egy évvel korábbihoz képest mért 22 százalékos sertésáremelkedést a feldolgozók tovább tudták hárítani, a disznó árának drasztikus emelkedése óta ez már nem igaz. Mi több, csökkenő kereslet mellett is nőtt a sertésár – történelmi csúcson a magyar piacot is meghatározó német sertésár, ami további húsáremelést jelezne előre, csakhogy ez ellen hat a visszaeső fogyasztás.

A húspiacon most speciális a helyzet, hiszen

Tovább bonyolítják a helyzetet a kötelező akciózások, amelyeknek az élelmiszeriparra gyakorolt hatását még nem tudják felmérni.