A komáromi akkumulátorgyár mérgező hulladékát engedély nélkül tárolták Mocsán

Közérdekű adatigényléssel derítette ki az Átlátszó, mi is történt.

A Komárom-Esztergom vármegyei Mocsa község határában, a lakóházaktól nem messze az Éltex Kft. 2016 óta működtet hulladékfeldolgozót. Egy az Átlátszó birtokába jutott hatósági határozat szerint a cég akkugyártásból származó, nagy mennyiségű mérgező anyagot tárolt Mocsán, engedély nélkül. A lakosságot erről nem tájékoztatták, az Átlátszó is csak közérdekű adatigényléssel tudta kideríteni, három hónap után, mi is történt.

Az első üggyel kapcsolatban az Éltex képviselői egy szeptemberi lakossági fórumon azt ígérték, hogy a bűzt okozó műanyagdarálóra olyan szűrőberendezést szerelnek fel, amellyel elkerülhető lesz „az esetleges zavaró szaghatás”. Akkor az is elhangzott, hogy a komáromi akkumulátorgyárból származó veszélyes hulladék feldolgozását – melyre szintén panaszkodtak a lakosok – a cég megszünteti mocsai telephelyén.

A második határozat szerint 2021 őszén egy hatósági ellenőrzés során

A big-bag zsákok közül több ki volt szakadva, a hulladékok körüli területen elektrolittal szennyezett csapadékvíz nyomai voltak láthatók

– olvasható a határozatban.

Az is kiderül az iratból, hogy a komáromi akkumulátorgyárból származó, veszélyes hulladékot tartalmazó 6 darab szállítmányt az SK Battery Hungary Kft.-től (ennek a mostani neve SK On Hungary Kft.), vagy az SK Battery Manufacturing Kft.-től vette át a CB Engineering Kft. nevű, szintén hulladékgazdálkodással foglalkozó cég, majd átadta az Éltex számára. A komáromi gyárból a CB Engineering Kft. még úgy vette át ezt a hulladékot, hogy azon a veszélyességet jelző kód (06 03 15) és az  „akut toxikus”, illetve a „környezetre veszélyes (ökotoxikus)” jellemzők szerepeltek.

A nyilvántartási adatok szerint a CB Engineering az Éltex számára annak kistarcsai telepén adta át a szállítmányokat. Kistarcsa Budapesttől keletre, Gödöllő mellett, Komáromtól több mint 100 kilométerre található. Majd ezt a 83 tonna veszélyes anyagot „raktárközi átadás” címén Kistarcsáról az Éltex mocsai telephelyére vitték át „bértárolásra”, s ennek során „kódváltás” is történt: a szállítmány új kódot, nem-veszélyes besorolást (19 12 03) kapott. A határozat szerint a hulladék változatlan formában került szállításra. A két cég nyilvántartási adatai szerint tehát meglehetősen sokat utaztatták a nehézfémtartalmú hulladékot, amely végül Mocsán kötött ki, sőt, a folyamat során rejtélyes módon átalakult – legalábbis papíron.

A portál megkereste Mocsa polgármesterét, Udvardi Mariannát is, hogy változott-e a helyzet a telephely ügyében. A polgármester válasza alapján azok a problémák, amelyek a lakossági fórumon elhangzottak, rendeződtek. A nehézfémek kinyerését végző üzemrészben a gépeket leszerelték és a salgótarjáni telephelyre vitték. A big-bag zsákokat mosó üzemrész még működött, de folyamatos volt a bűz a településen, ezért ezt minden alkalommal jelezte feléjük, ekkor mindig leállították ezt a mosót. Mivel többet állt, mint működött, az alvállalkozó úgy döntött, hogy megszünteti ezt a tevékenységet a telephelyen. Ez decemberben megtörtént, azóta nincs bűz a településen. Mint kiderült a 3,2 milliós bírság egy részét a település önkormányzata kapta meg.

A portál megkérdezte az Éltexet, kellett-e kármentesítést végezniük fenti tevékenységükkel kapcsolatban Mocsán, illetve hogy Salgótarjánban milyen veszélyes hulladékok feldolgozását tervezik, de választ nem kaptak.

Kiemelt kép: Hang Ki Mun, az SK On Hungary ügyvezető igazgatója átvette az év legnagyobb volumenű zöldmezős beruházásáért járó díjat a Nemzeti Befektetési Ügynökség (Hungarian Investment Promotion Agency, HIPA) rendezvényén, az Év befektetője díjak átadásán 2022. március 30-án. Mellette Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Ésik Róbert, a HIPA vezérigazgatója.

Kapcsolódó
Ezzel a csellel húz hasznot az Orbán-kormány az akkugyárakból
Nagyon komoly statisztikai előnyünk származhat az aksigyártásból, ám ez a valóságban gyorsan elillan.