Újabb földgázpara jöhet nyáron Európában

Számos bizonytalan tényező van az egyenletben.

Az áramszünetektől és az európai otthonok kihűlésétől való félelem egyelőre enyhült, és az európai gáztározók telítettsége még mindig nagyobb az ilyenkor szokásosnál. Azonban iparági szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a régió lassan a földgázkészletek feltöltésének időszakába lép és ennek sikerétől függ, hogy jövő télen elkerülhető-e egy energiaválság – írja a Bloomberg elemzésére hivatkozva a Napi.hu. Mindezt úgy, hogy nem lehet majd az Oroszországból érkező vezetékes gázszállításra támaszkodni és az Unió vezetői azt szeretnék, ha az országból a LNG behozatal is lassan megszűnne.

A Bloomberg előrejelzése szerint jelenleg elegendő készlet áll rendelkezésre ahhoz, hogy az Európai Unió készletei október végére 90 százalékos töltöttségi szintet érjenek el. A piac azonban továbbra is óvatos, mert a tavalyi eseményekhez hasonlóan ismét történhet olyan esemény, amely teljesen felborítja a számításokat. A kockázatok között szerepel a kínai kereslet fellendülése, valamint az orosz szállítások még erősebb visszafogása – mondta Andrew Walker, a Cheniere Energy Inc. nevű nagy LNG-kereskedő cég alelnöke egy bécsi iparági konferencián.

A Wood Mackenzie iparági elemzői arra számítanak, hogy a kínai hazai gázkitermelése és az oroszországi vezetékes szállítások folyamatos növekedése miatt LNG-import igénye korlátozottabb, és még a vártnál nagyobb gazdasági növekedés mellett is a 2021-es alatt maradhat. Azonban az árak esése a kisebb ázsiai vásárlók étvágyát is meghozta, s ez fokozza a versenyt.

Oroszország részesedése az Európai Unió teljes gázigényéből tavaly év végére 10 százalék alá esett a 2021-es 40 százalékról. Még ez a csekélyebb mennyiség rendelkezésre állása is kockázatosabbá vált, ahogy az oroszok Ukrajna elleni háborúja második évébe lép. Miközben a vezetéken érkező gáz mennyisége csökkent, a korlátozás alá nem eső Oroszországból származó LNG behozatal megugrott. Most azonban egyre nagyobb nyomás nehezedik az európai vállalatokra, hogy fejezzék be ezeket a vásárlásokat.