Amióta perelték, Orbán Viktor fizet családtagjai utazásáért

Ötször fizetett az utóbbi bő másfél évben a miniszterelnök. A neje után nem kell fizetnie.

Valami megváltozott azóta, hogy Orbán Viktort lefotózták egy római étteremben feleségével és fiával, majd egymásnak ellentmondó nyilatkozatok után kiderült, hogy hivatalos delegáció keretében, kormánygéppel, de horvátországi nyaralásáról közvetlenül utazott a miniszterelnök egy katolikus konferenciára. Miután a külügyminisztérium nem válaszolt az út részleteivel kapcsolatban, a K-Monitor pert indított az utazás költségeinek megismeréséért. A tárca perbeli közléséből derült ki, hogy a miniszterelnök 631 610 forintot fizetett családtagjai utazása kapcsán.

Orbán ezzel az összeggel együtt több mint 2 millió forintot fizetett be a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, állítja a tárca. A befizetéseket igazoló okiratokat azonban nem adták ki az ügyet firtató K-Monitor adatigénylésére sem.

A portál a 2015 és 2022 közötti időszakra volt kíváncsi. Annyit sikerült megtudniuk, hogy a nem hivatalos delegáció tagjaként utazó családtagok utazási költségét összesen 2 167 185 forint összegű befizetésként lekönyvelték, azaz ennyit fizetett meg Orbán Viktor a családtagjai utazása okán. Kiderült még, hogy a több mint 2 milliós befizetés minden esetben a római út, illetve az azutáni utazások miatt jött össze, öt alkalomból. És bár Havasi Bertalan azt mondta, a befizetés az „eddigi gyakorlatnak megfelelően” történt, 2015 és 2021 között nem történt ilyen befizetés a K-Monitor cikke szerint. Azóta azonban a valóság igazodott a szóvivői nyilatkozathoz.

A miniszterelnöki protokollal és az utazásokkal szintén összefüggésbe hozható Miniszterelnöki Kabinetiroda és Miniszterelnökség úgy nyilatkozott, részükre nem történt hasonló befizetés.

A tényleges, teljes költségről keveset tudni, a befizetések pontos számításáról pedig semmit. Mindössze egy Gulyás Gergely által a Kormányinfón tett állításra támaszkodhatunk, eszerint Orbán Viktornak a felesége után nem kell fizetnie, a többi családtagjánál pedig egy „első osztályú repülőjegy ára” a mérce. Hogy ezt pontosan mire támaszkodva állította a miniszter, amikor 2015 és 2021 között nem történt ilyen befizetés, nem világos.