Energiaválság: így lehet csökkenteni a rezsit a háztartási gépeknél

Megélhetési költségeink az elmúlt tíz évben sosem voltak ilyen magasak, és ezeknek jelentős részét az energiaszámlák kifizetése jelenti. A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) és a Greendependent Intézet hasznos információkat tett közzé az energiafaló háztartási gépekről, amelyek növelik a rezsiszámlát.

A szükségleteknek megfelelő, tudatosan használt, energiatakarékos háztartási készülékek és praktikák segíthetnek energiát megtakarítani, spórolni – figyelmeztetnek a civilszervezet weboldalán.

Az Eurostat 2020-as adatai szerint a fűtés (63,7 százalék) és vízmelegítés (16,3 százalék) a két legtöbb energiát fogyasztó terület a háztartásban, a főzés pedig a negyedik helyen áll (6,7 százalék).

A gáz ára miatt előtérbe került az elektromos fűtésrásegítés, ezért a TVE szerint fontos megemlíteni: a klímaberendezéseknél, fűtőpaneleknél, hősugárzóknál is igaz, hogy mielőtt beszereznénk őket – akár szakemberrel egyeztetve – át kell gondolni az igényeinket, a különböző berendezések fogyasztását, és ennek megfelelően kiválasztani a leghatékonyabb megoldást.

Sokat fogyaszthat a mosás, szárítás

Tippek a takarékos használathoz:

Mennyit fogyaszt a mosási hőfok?

A GreenDependent Intézet 41 gödöllői háztartással együttműködve egy Energia Élő Laborban: a résztvevők 8-10 héten keresztül minden mosásuk adatait naplóban rögzítették, az így összegyűjtött adatokból a következők derültek ki:

Hűtők, fagyasztók

Kicsi, de fogyaszt!

Gyakran indítjuk a vízforralót több vízzel, mint amennyire szükségünk van? Sajnos nem vagyunk egyedül… „Ha minden második magyar háztartásban (~2 millió háztartás) naponta 0,5 l vizet feleslegesen forralnak fel az 26,2 millió kWh-nyi elpazarolt energia. 1 hónap alatt 1 kWh-nyi energiát takarítunk meg csak azzal, ha 1 liter tea elkészítéséhez 1,5 liter helyett a szükséges 1 liter vizet forraljuk fel.