Százezer családnál maradhat el az otthon tervezett korszerűsítése

Úgy tűnik, állami támogatás nélkül inkább nem vágnak bele.

Míg egy éve majdnem minden második lakásfelújítást fontolgató család tervezett az állami otthonfelújítási programmal, mostanra alig több mint tizedük kalkulál ezzel – derült ki egy kutatásból. A korszerűsítési tervek egyébként is léket kaptak, körülbelül százezer otthonnál maradnak el a korábban elképzelt munkálatok – írja az Azénpénzem.hu.

A lakásukra nagyobb összeget költeni kívánó háztartások száma 2022 első negyedévében érte el a csúcsot – állapította meg a GKI és a Masterplast közös kutatása. A mostani negyedévben – hasonlóan a két korábbihoz – a felmérés eredményei a lakásfelújítási és -korszerűsítési szándékok csökkenésére utaltak. A 2022. októberi megkérdezés adatai szerint a háztartások 3,5 százalék biztosan nagyobb összeget kíván költeni a következő egy évben lakóingatlanára, míg 14,5 százalékuk valószínűleg teszi ugyanezt. Ha e tervek (amelyek között nyilván akadnak vágyálmok is) mind megvalósulnának, akkor – a felmérési eredményeket a teljes magyarországi népességre vetítve – mintegy 720 ezer lakáson végezhet(né)nek el kisebb-nagyobb munkálatokat a következő egy évben.

Ez a szám az egy évvel ezelőttinél 100, az egy negyedévvel ezelőttinél 80 ezerrel alacsonyabb. A GKI közleménye szerint a rezsiszabályok változása (azaz a rezsi emelkedése a háztartások számottevő részénél) jelentős ösztönző erőt jelenthet az energia-hatékonyságot javító beruházások számára. Ugyanakkor a gyorsan pörgő infláció (ami a lakásfelújítások terén még valamivel nagyobb is az átlagosnál), valamint a legfontosabb kormányzati támogatás, az Otthonfelújítási program év végi kifutása, illetve a napelemeket és kollektorokat érintő szabályozás kedvezőtlen változása egyaránt nehezítik a lakáskorszerűsítések lakossági finanszírozását.