A földtámogatások 70 százaléka a felső 10 százaléknak jutott Magyarországon

10 év alatt 7 ezer milliárd forint támogatást osztottak ki.

Az elmúlt tíz év földtámogatási mérlegének, és a legújabb, 2021-es adatok elemzését is közzétette a K-Monitor – figyelt fel rá a Mérce.

A K-Monitor 10 éve foglalkozik az agrártámogatások elosztásával az MVH által közzétett adatok alapján. Ez idő alatt mintegy 7 ezer milliárd forintot osztottak ki támogatásként az agráriumban. Korábbi elemzéseikben a területalapú támogatásokra koncentráltak, hiszen ez árulta el a legszembetűnőbben, hogy kik rendelkeznek (akár földtulajdonosként, akár földhasználóként) a legtöbb mezőgazdaságilag hasznosítható területtel.

Most megállapították, hogy

A Mérce kiemelte még, a K-monitor összesítése szerint 2021-ben megtört a felfelé ívelő trend, és a 2020-asnál 10 százalékkal kevesebbet, 818 milliárd forintot juttattak a gazdáknak.

A teljes agrártámogatás három részből áll:

Tavaly nagyjából 150 ezer gazda részesült területalapú támogatásokban, és 19 ezren vettek igénybe kistermelői támogatást.

2021-ben Csányi Sándor agrárérdekeltségei 6,28 milliárd forint, a Mészáros Lőrinchez köthető cégek 4,7 milliárd forint, Leisztinger Tamás érdekeltségei pedig 2,18 milliárd forint agrártámogatást kaptak az összesítés szerint.