Egymilliárdos támogatást kap a hazai kazángyártás

Szakértői munkacsoport határozza meg, milyen sorrendben, hova lehet konténerkazánt telepíteni.

Megjelent a Magyar Közlönyben a kormány határozata a köznevelési és más állami épületek alternatív fűtési módokra való áttérésének biztosításához szükséges intézkedésekről. Mint írták, a magyar energiaellátás biztonsága és az energiaárak elviselhető szinten tartása érdekében gyors, hatékony kormányzati intézkedések szükségesek.

Ennek része a köznevelési és más állami épületek alternatív fűtési módokra való áttérésének biztosítása. A kormány ezt hosszabb távon magyar gyártó bevonásával képzeli el.

Orbán Viktor megbízta a technológiai és ipari minisztert, hogy gondoskodjon 400 darab konténerkazán beszerzéséről és üzembe helyezéséről a magyarországi közintézményeknél.

Palkovics László feladata lesz, hogy a hazai gyártókapacitás kialakításának támogatása érdekében

35%-os támogatási intenzitásnak megfelelő 1 000 000 000 forint vissza nem térítendő állami támogatást nyújtson, támogatói okirat alapján.

Az ipari és belügyminiszternek azonnal létre kell hoznia egy szakértői munkacsoportot, amely pontosan meghatározza, milyen sorrendben, mely intézményekhez lehet konténerkazánokat telepíteni.

Korábban az ipari miniszter azt mondta, a konténerkazánokkal csökkenthető a földgázfelhasználás, hamar telepíthetőek, odahelyezhetők az épületek mellé, és így meleg vízzel lehet az épületet fűteni.

Frissítünk!

Csak az első kör a 400 közintézmény 

A tárca szerint az októberben kezdődő fűtési szezonban már négyszáz helyszínen, köznevelési és szociális intézményeknél lehetnek konténerkazánok. Mint írták, ezek pelletet, biomasszát égetnek el, időigényes engedélyeztetés nélkül telepíthetőek. A rendszerbe kötést is gyorsan, néhány nap alatt el lehet végezni. A berendezéseket először részben külföldről veszik meg. A technológia csak ott használható, ahol a hő, meleg víz az épületben lévő radiátorokba, hőcserélőbe bejuttatható. Az alkalmassági kritérium mellett a kiválasztásnál figyelembe veszik a meglévő fűtési rendszer állapotát, működőképességét, a gázfogyasztásban elérhető csökkentés mértékét is. A program a későbbiekben további helyszíneken, szélesebb intézményi körre kiterjesztve folytatódhat