Újdonsággal áll elő a kormány: földbe döngölik a szuperállampapírt

Gulyás Gergely a mai Kormányinfón jelentette be, hogy új, 11 százalék induló kamatot adó lakossági állampapír kerül a piacra már szeptemberben. Ez hosszabb távú befektetésként az inflációkövető állampapíroknak is komoly versenytársa lehet, a MÁP+ viszont labdába sem tud rúgni mellette - értékel a portfolio.hu.
Kapcsolódó cikkek

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) elfogadott egy új állampapír-stratégiát, ennek keretében egyes állampapírok hozamát megemelik, illetve új állampapírt is kibocsátanak – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón. Szeptemberben megjelenik a piacon egy olyan állampapír, amelynek az induló kamata 11 százalék – idézi a portál.

Amit már eddig is lehetett tudni, hogy fix, forint kamatozású állampapírral jönne ki az ÁKK, vélhetően a MÁP+-énál rosszabb visszaváltási feltételekkel, cserébe viszont sokkal vonzóbb hozammal..

Az ÁKK idei finanszírozási terve alapján a lakossági tulajdonban lévő lakossági állampapírok becsült állománya június végén 9 849 milliárd forint, ez 64 milliárd forinttal alacsonyabb, mint 2021. év végén, ami mutatja, hogy a 2022-re tervezett lakossági állománybővülés az év első felében nem realizálódott. Várható volt tehát, hogy valamit lépni fognak.

Mire lesz elég ez a 11 százalékos kamat?