Tévhitek a nők 40-es nyugdíjnál – koppanhat, aki rosszul tudja a szabályokat

A nők kedvezményes nyugdíjára jogosító időbe a munkavégzéssel szerezhető szolgálati időtartamok mellett a gyermeknevelésre kapott támogatások folyósítási ideje is beszámít – de nem korlátlanul.
Kapcsolódó cikkek

A Nyugdíjgurun jelent meg cikk a nők 40-es nyugdíjjal kapcsolatos tévhitekről. A kiindulás az, hogy 2022-ben továbbra is változatlan feltételekkel igényelhetik a nők kedvezményes nyugdíját.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint sok nő félreérti ezt a szabályt, és úgy véli, 32 év munkaviszony megszerzésével már igényelheti kedvezményes nyugdíját. Ez sajnos nem lehetséges. A nők 40 feltétele a legalább 40 évi jogosító idő megszerzése, és csak ezen belül elfogadható a 32 év munkával szerzett szolgálati idő megléte.

Egy másik gyakori tévhit, hogy minden megszületett gyermek után automatikusan jár egy év plusz szolgálati idő – ez a szabály azonban csak az 1968. január 1. előtt született gyerekekre vonatkozott, mert akkor még nem volt gyes. Azóta azonban csak a gyermeknevelésre tekintettel kapott ellátások folyósítási idejével lehet szolgálati időt szerezni – magyarázta a nyugdíjszakértő.

Ellátások, amelyek beleszámítanak a gyermekneveléssel szerezhető jogosító időbe

A nyugdíjtörvény rendelkezései szerint

számítható be a jogosító időbe, főszabály szerint összesen az említett legfeljebb 8 év tartamban.

A fő szabály alól vannak kivételek is.

A cikkben kitér arra is, hogy milyen ellátások számítanak a gyermeknevelés kapcsán felsorolt ellátások idejével „egy tekintet alá eső”, további figyelembe vehető időtartamok körébe. Valamint rögzíti, mely ellátásokat kell a  vér szerinti gyermekkel azonos módon a nők kedvezményes nyugdíjára jogosító időként kell elismerni a gyermek gondozásával kapcsolatos időtartamok közül.

Mint kiderült, attól is függ, hogy a gyermeknevelés kapcsán kapott ellátások beszámíthatóak-e a jogosító időbe, hogy az érintett ellátás után – ha ezt a jogszabály az adott időszakban előírta – megtörtént-e a nyugdíjjárulék befizetése.
Itt van egy vízválasztó, 1998. január 1. Az ezt megelőzően szerzett időtartamoknál szolgálati időként kell figyelembe venni a terhességi-gyermekágyi segély folyósítás, a szülési szabadság, és a gyermekgondozási díj, illetve a gyermekgondozási segély folyósítás időtartamát.
Az 1998. január 1-jétől szerzett időtartamoknál pedig szolgálati időként kell figyelembe venni

Címkék: nyugdíjnők 40