Reuters: Az Európai Bizottság számos orosz termék importjának betiltását és az orosz kamionok korlátozását javasolja

Nem érkezne több orosz szén, vodka és kaviár sem az Európai Unió területére.

Az Európai Bizottság kedden új, Oroszországgal szembeni szankciókat javasol az EU-tagországoknak, többek között az Oroszországból származó szén, gumi, vegyszerek és egyéb termékek behozatalának tilalmát – közölte egy uniós forrás a Reutersszel. A Spiegel azt írja, hogy tilos lenne például a fa, a cement, de még a vodka és a kaviár behozatala is.

A beszámoló szerint az EB azt is javasolni fogja, hogy tiltsák be az Oroszországba irányuló exportot, ideértve a félvezetőket, számítógépeket, LNG-gáz-technológiát és egyéb elektromos és szállítóeszközöket.

Az orosz hajók és teherautók szintén nem juthatnak be Európai Unió területére, ami tovább bénítja majd az Oroszországgal folytatott kereskedelmet – mondta a forrás, hozzátéve, hogy kivételt tesznek az energiatermékek, az élelmiszerek és a gyógyszerek esetében.

A további tervezett intézkedése megtiltanának minden tranzakciót a VTB és három másik orosz bankkal, valamint tucatnyi újabb oligarcha és politikus kerülhet fel az uniós szankciós listára.

A javaslatok már kedden az uniós országok elé kerülhetnek, amelyekről ezután szavazni fognak.