Szél Bernadett 4,5 milliárd eurót keres Orbánékon

Hiába kérdezte Orbán Viktort, szerinte nem kapott érdemi választ arra, mire költi kormány a gigahitelt, a csaknem 1800 milliárd forintnyi közpénzt.

Az uniós pénzek járnak, azokat előbb-utóbb oda kell adni, de Brüsszelben képesek lassítani a döntést. Ezért vett fel a magyar állam a pénzpiacról annyi pénzt – négy és fél milliárd eurónyi hitelt –, hogy az összes, koronavírus utáni kilábaláshoz szükséges fejlesztést meg tudják indítani.

Ezt Orbán Viktor mondta tavaly ősszel egy cseh lapnak. Mivel a nyilatkozatból az következik, hogy az állam devizaadósságát növelő hitelt a kormány a helyreállítási program céljaira használja fel, ezért Szél Bernadett független képviselő írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Orbán Viktornak. Tájékoztatást kért arról, hogy

Szél Bernadett hiába várt a kormányfő válaszára. Varga Mihály  pénzügyminiszter megbízásából államtitkára, Tállai András csak annyit írt, hogy az Államadósság Kezelő Központ Zrt. módosított finanszírozási terve tette lehetővé a legfeljebb 4,5 milliárd eurónyi devizakötvény kibocsátását szeptember közepén, ideális piaci körülmények között. Tállai András közölte, a kormánynak majd a

zárszámadásban kell részletes tájékoztatást adnia a kiadások és a finanszírozási folyamatok alakulásáról.

A kabinet egyébként rendszeresen tájékoztatja a nyilvánosságot az aktuális fejlesztésekről és beruházásokról – tette hozzá.

Szél Bernadett az államtitkári választ a Facebook-oldalán így fordította le,

bottal üthetjük a pénz nyomát.

Emlékeztetett rá, hogy 4,5 milliárd euró (mai áron 1800 milliárd forint) közpénz, ezért akarta megtudni, pontosan mire költik. Mivel erre nem kapott konkrét választ, azt feltételzi, az is ment a választási osztogatásba.