Jelentősen visszaeshet a világkereskedelmi forgalom

A világkereskedelmi forgalom jelentős visszaesését jelzi előre a kieli IfW gazdaságkutató intézet februárban végzett felmérésen alapuló, frissített adatok alapján kalkulált, hétfőn publikált kereskedelmi indikátora.
Kapcsolódó cikkek

A kieli IfW gazdaságkutató intézet (Kiel Institut für Weltwirtschaft) Kieli Kereskedelmi Mutatója (Kiel Trade Indicator) legfrissebb adatai szerint a világkereskedelmi forgalom ár- és szezonális kiigazítással februárban jelentősen csökkent az előző hónaphoz képest, és ezzel minden gazdaság esetében a kereskedelmi forgalom jelentős mértékű visszaesését jelzi előre.

A Kieli Kereskedelmi Mutató a világ 75 országának, az EU-nak és a világkereskedelem egészének kereskedelmi forgalmát (import és export) becsüli meg. A rendszer a hajómozgási adatok valós idejű kiértékelésén alapul. A mutató kalkulációja a világ ötszáz kikötőjében az érkező és induló hajók alapján történik. Ezenkívül 100 tengeri régióban elemzik a hajómozgásokat, és a konténerszállító hajók tényleges kihasználtságát. A mutató a tapasztalatok alapján pontos előrejelzést ad a jóval később megjelenő makrogazdasági mutatók várható alakulására.

A globális kereskedelmi mutató legfrissebb, februárban végzett adatfrissítése szerint a világkereskedelmi forgalom várhatóan jelentősen, ár- és szezonális kiigazítással 5,6 százalékkal csökken az előző hónaphoz képest. Ez lesz a legnagyobb csökkenés a Corona-válság 2020 tavaszi kitörése óta, ami hirtelen véget vetett a korábbi emelkedő tendenciának.

A februári kereskedelmi forgalom alapján kalkulált Kieli Kereskedelmi Mutató szinte valamennyi gazdaságban a forgalom visszaesését jelzi előre.

A Kieli Kereskedelmi Mutatóban Ukrajna csak a Független Államok Közössége (FÁK) csoport tagjaként szerepel, külön nem. A FÁK indexében az export 4 százalékkal csökken, az import 2,3 százalékkal emelkedik.

Bár az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus csak február utolsó hetében eszkalálódott, a bizonytalanság, a szankciók és a szankcióknak való megfelelés érdekében az áruk fokozott ellenőrzése máris tartósan érezteti hatását a kereskedelemben. Már február közepén is gyengébb hónap rajzolódott ki, és az Oroszország elleni szankciók tovább fokozták ezt a tendenciát

– kommentált Vincent Stamer, a Kiel Trade Indicator felmérés vezetője.

A februári számok csak ízelítőt adnak az ukrajnai háború várható gazdasági következményeiből. Az elkövetkező hónapokban az EU és Oroszország közötti áruforgalom valószínűleg jelentősen visszaesik a szankciók, a bizonytalanság, de a vállalatok és a lakosság önkéntes korlátozása miatt is. Az Oroszország elleni szankciók betartásának ellenőrzésére irányuló fokozott intézkedések is tovább lassíthatják a tengeri kereskedelmi forgalmat – tette hozzá.  (MTI)

Kapcsolódó
Megjósolhatatlan, milyen hatással lesz az Ukrajna elleni orosz háború a világgazdaságra
Az ukrán válság drámaian sújtja az euróövezet gazdaságát, de megszenvedi a kelet-európai térség is.