Orbitális pénzbe kerül a debreceni BMW gyárnál egy kétkilométeres útszakasz

A Strabag 17,5 milliárd forintos ajánlattal nyert.

17 milliárd 487 millió forintos ajánlattal nyerte el a Strabag Építő Zrt. a debreceni BMW gyárhoz vezető 2,2 kilométeres út négysávosítását. Az infrastruktúrafejlesztési tételt korábban felbecsülték, akkor még alig több, mint a fele, 9 milliárd 511 millió forint volt cech.

A Napi.hu szerint a nyílt tender eredményét az ajánlatkérő NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben.

A Strabag feladata valójában a 33-as számú főút egyik szakaszának a kétszer két sávosra bővítése. Itt települ majd a német autógyár.

Tavaly novemberben Debrecen városa furcsán, indoklás nélkül visszavonta a BMW-gyár északi bekötőútjára kiírt közbeszerzést. A visszavonási közlemény mindössze a közbeszerzési törvénynek arra a passzusára utalt, hogy az ajánlatkérő az eljárást megindító felhívást az ajánlattételi határidő lejártáig visszavonhatja.

A kormány 2021. nyár végén hagyott jóvá a BMW-gyár infrastruktúra-fejlesztéseihez további 9 milliárd 864 millió forintot. Ez a pénz a 2018. novemberi kormányhatározatban szereplő 44 milliárd 115 millió forinton felül fordítható útfejlesztésre.