Lesz egy újabb jókora ugrás az építőanyagok árában nemsokára

Már idén is nagyon megdrágult az építkezés, ez csak bemelegítés volt ahhoz, mi jön év elején.

Idén is már brutálisan drágultak az építőanyagok, a fa, acél, villanyszerelési anyagok, műanyag, ezért aztán sokak pénztárcájába már nem fért bele a tervezett építkezés vagy felújítás. Ősz elejére ugyan némiképp mérséklődtek az árak, de nagyon úgy fest, jövő év elején újabb árugrásra kell készülni.

Reális forgatókönyv a szokásosnál nagyobb mértékű áremelés a jövő év elején, ami nem öngerjesztő folyamat, hanem ténylegesen költségvezérelt lépés lehet – mondta a Világgazdaságnak Tibor Dávid, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának (HÉT) elnöke. Azzal magyarázta ezt, hogy „a hirtelen megnőtt energiaárak korrekciója, a jelenlegi energiaárszinttel számolva, a jövő év elején átlagosan 20 százalékos áremelést indokol az építőanyag-gyártásban, erre készülnek a HÉT tagjai.”

Az átlagban nagy a szórás, jellemzően 10–30 százalék között mozog, és szinte minden építőanyagot érint, az energiaintenzív területet kevésbé, a többit nagyobb mértékben. Egy átlagosan 20 százalékos építőanyag-drágulás hatására nagyságrendileg 10 százalékkal kerül többe az építkezés és a felújítás, írja a lap.

Leginkább

Járomi Judit, Európa legnagyobb tetőcserépgyártó cégcsoportjának, a Creatonnak a magyarországi ügyvezetője is egyben, azt mondja, hogy az energiakrízis uniós szintű beavatkozást igényel, és az elszálló önköltség miatt gyárbezárásokra is sor kerülhet a gazdaságtalan mértékben megemelkedő termelési költségek, a potenciálisan túl magas végfogyasztói árak miatt. Üzemszünetre azonban a Creaton nem készül – olvasható a lapban.