Több magyar jött haza külföldről tavaly, mint ahányan kivándoroltak

Akik elmennek, azok közül egyre többen Ausztriába költöznek.

Tavaly mintegy 19 ezer magyar hagyta el Magyarországot, ez kétezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban – mondta az InfoRádiónak Kovács Marcell, a KSH Népszámlálási- és Népesedésstatisztikai Főosztály vezetője. A jelentős csökkenést a koronavírus-járvány és a brexit egyaránt befolyásolta.

A kivándorlók 70 százaléka 40 évesnél fiatalabb, felük pedig még a 30. életévüket sem töltötte be. Jellemzően nőtlenek, hajadonok, és tanulni vagy dolgozni akarnak külföldön.

A Magyarországot elhagyók közül tavaly többen választották új otthonnak Ausztriát, míg a másik két jellemző célországba, Nagy-Britanniába és Németországba a korábbinál kevesebben költöztek.

Valamivel többen költöztek haza, 23 ezren, de ez a koronavírus miatti lezárások, a turizmus világszinten megállása miatt is volt.

A KSH illetékese azt mondja, az elmúlt egy-két évben már többen költöznek haza, mint ahányan kivándorolnak.

„A 2010-es évek elején, a gazdasági válságot, illetve a német és az osztrák munkaerő-piaci nyitást követően jelentősen nőtt a külföldre költözők száma, a tetőzés 2015 körül alakult. Mindez azóta fokozatosan csökken, a visszavándorlóknak a száma pedig egy folyamatos növekvő tendenciát mutat, de Kovács Marcell megjegyezte: a nemzetközi népességvándorlás nehezen mérhető, valószínűleg alábecsülik a ki- és a visszaköltözők számát is.”

Címkék: kivándorlás