Nagy adókedvezményt kapnak a duális képzésben részt vevő tanulót felvevő cégek

Akár szakképzésben, akár felnőttképzésben tanul valaki szakmát, most majd megéri egy cégnek gyakorlati helyet biztosítani. És lesz diákigazolványuk is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium benyújtotta az Országgyűlés elé a szakképzési törvényt módosító javaslatait, amely a megújult szakképzési és felnőttképzési rendszert érinti, derül ki a minisztérium közleményéből.

A duális partnerek tanulónként akár havi 250 ezer forintos adókedvezményben részesülnek, és diákigazolványt kaphatnak a szakképző intézményben felnőttképzési jogviszony keretében szakmai oktatásban résztvevők is.

Azt írják, ez finomhangolás. És azt ígéri a tárca, hogy az új rendszer jobban alkalmazkodhat a változó szakmai elvárásokhoz, a gazdaság sokoldalú igényeihez, a vállalatokkal való együttműködési lehetőségekhez. „A törvénymódosítás a szeptemberben indult tanévben összegyűlt tapasztalatokra reagál. A javaslatok a szakképzés és a gazdaság szereplőitől érkezett, és a Szakképzési Innovációs Tanács munkacsoportja által összegzett kezdeményezéseken alapulnak.”

A cégek már tanulóidejük alatt fokozatosan bevonhatják a diákokat a termelésbe, részt vállalhatnak az általuk alkalmazott technológiákat és a vállalati kultúrát ismerő munkavállalók képzésében. Az új rendszerben a duális partnerek jelentős mértékű, tanulónként akár havi 250 ezer forint összegű adókedvezményben részesülhetnek, ennek szabályozását is pontosítja a benyújtott törvényjavaslat. Elfogadás esetén a módosítások többnyire júliustól vagy az új tanévben alkalmazhatók – áll a közleményben.

Bár a gazdasági szereplők bevételei jelentősen növekszenek, több kiadással is számolniuk kell, de összességében megéri részt vállalniuk a duális képzésben. A megújult rendszerben ugyanis a tanulószerződést szakképzési munkaszerződés váltotta fel. A tanuló a vállalat munkavállalója, akit az elvégzett tanulmányai, munkája ellenértékeként a korábbi juttatásoknál lényegesen magasabb összegű – akár a mindenkori minimálbérrel megegyező, de legalább annak 60 százalékát kitevő mértékű – munkabér illet meg. A munkáltatót ebben a körben szociális hozzájárulási adó, szakképzési hozzájárulási és személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség nem terheli.

Újdonság, hogy a jövőben a szakképző intézményben felnőttképzési jogviszony keretében szakmai oktatásban részt vevő személy is jogosult lesz diákigazolványra.