Piszok drágák az alapvető élelmiszerek

A szamóca és az alma ára elszállt, de a paradicsom, tej és tejtermékek, tojás is drágult, és a húsért is egyre többet kell fizetni. De legalább a paprika és a káposzta olcsóbbá vált.

Néhány kivételtől eltekintve erőteljesen emelkedett az alapvető élelmiszerek, vagy azok előállításához szükséges alapanyagok ára – legalábbis ez a következtetés vonható le az Agrárközgazdasági Intézet áprilisban közzétett agrárpiaci jelentéseiből, írja a Portfolio.hu. Az ok kettős: koronavírus-járvány és időjárás.

Az intézet a budapesti nagybani piacon írta össze az alapvető élelmiszerek árait. Néhány példa:

A reteknél vegyesen alakult az ár. Egy csomó retek termelői ára 176 forintot tett ki az idei év 1–14. hetében, ami 5 százalékos mérséklődés az előző év azonos hetéhez képest. Ugyanebben az időszakban az olasz importból származó hónapos retek nagykereskedelmi ára 19 százalékkal, kilónként 146 forintra nőtt.

Van persze pár dolog, ami olcsóbb lett: