Második körös leépítést jelentett be a német multicég

Egyelőre nem tudni, hogy a Thyssenkruppnál világszinten 5 ezer főt érintő elbocsátásból mennyi esik a magyar leánycégre.

Frissítés: a magyar leánycég arról tájékoztatta lapunkat, hogy nincs tervben, hogy a magyarországi gyárat érintse a leépítés, és a jelenlegi körülmények sem olyanok, amelyek indokolnák ezt.

Nem volt olyan régen, idén május végén, hogy a német hátterű, de Magyarországon is működő multicég, a Thyssenkrupp a magyar államtól segítséget kapott. Egészen pontosan a magyar leánycége, a Thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft. kapta a támogatást, ezt jól dokumentálták is, a kiemelt képünkön Marc de Bastos Eckstein, a cég ügyvezetője átveszi Magyar Levente államtitkártól miniszterhelyettestől a koronavírus-járvány káros gazdasági hatásainak ellensúlyozására nyújtott támogatásról szóló szerződést a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. május 25-én.

Most pedig az anyacég úgy döntött, hogy további ötezer embert bocsát el az eddig elhatározott hatezer fős leépítésen túl, derül ki a Portfolio.hu cikkéből. A lap idéz is a levélből, amelyet Martina Merz, a német anyavállalat vezérigazgatója írt.

Még nem tartunk ott, ahova el szeretnénk jutni. A most következő lépések még fájdalmasabbak lesznek, mint az előzőek. De muszáj meglépnünk ezeket – írja a leépítésekről beszámoló levélben a cég vezérigazgatója.

Az autóiparban érdekelt Thyssenkruppot komolyan érinti a koronavírus-válság, a szeptemberrel záruló pénzügyi évükre 3 számjegyű, millió eurós nagyságrendű működési veszteséget várnak, míg egy évvel korábban még 1,6 milliárd eurós működési nyereséget könyveltek el – emlékeztet a portál.

Kiemelt kép: Budapest, 2020. május 25. Marc de Bastos Eckstein, a Thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft. ügyvezetõje átveszi Magyar Levente államtitkártól miniszterhelyettestõl a koronavírus-járvány káros gazdasági hatásainak ellensúlyozására nyújtott támogatásról szóló szerzõdést a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. május 25-én. MTI/Szigetváry Zsolt