Nagyon megdrágult a gumikesztyű a koronavírus-járvány miatt

585 milliárd darab egyszer használatos gumikesztyűre lehet szükség, de ekkora mennyiség legyártására egyelőre nincs kapacitás.

Száz darab, vizsgálatoknál használatos latex kesztyűt tavaly decemberben még 1300 forintért ajánlottak egy budapesti állatorvosi rendelőnek. Márciusban ugyanezért már 2250 forintot kellett fizetni, augusztusban pedig négyezret – írja a G7.

A portálnak nyilatkozó kereskedők szerint van olyan vitril kesztyű, amely most ötször annyiba kerül, mint egy éve – ha egyáltalán be lehet szerezni az igényelt mennyiségben, és ez az egészségügyben elég nagy gondot okozhat.

Nemcsak az egészségügy, hanem az élelmiszeripar és a lakossági felhasználás is alaposan növelte a keresletet, s bár tavasszal a maszkok drágulása volt látványos, valójában az összes védőfelszerelés, így a gumikesztyűk piacán is hasonló folyamatok zajlottak.

Egy nyáron készült iparági jelentésben azt becsülték, hogy 2020-ban világszerte 585 milliárd egyszer használatos gumikesztyűre lehet szükség, ami azért problémás, mert az éves gyártási kapacitás ennek kevesebb mint kétharmada, csak 370 milliárd.

A maszkokkal szemben azonban otthoni varrással és a termelésbe gyorsan bevont új gépekkel a kesztyűproblémát nem lehet megoldani. A gyárak kapacitásbővítése pedig 10-11 hónapot vesz igénybe. Magyarán 2021 második negyedéve előtt aligha lesz elég kesztyű a piacon.

A délkelet-ázsiai nagy gyártók a helyzet következtében több milliárdos nyereséget könyvelhetnek el. Volt olyan cég, amely a harmadik negyedévben a forgalmát négyszeresére, a nyereségét pedig több mint 274-szeresére növelte. Bár ez a növekedés kiugró, a többi gyártó- és forgalmazócég sem panaszkodhat.

Kiemelt kép: MTI/Vajda János