Nyereséges volt tavaly a kukaholding

A cég az indulása óta eltelt időszak alatt már 40 milliárd forint hitelt kapott.

Az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV Zrt.) mintegy 855 millió forintos üzemi eredménnyel, és 246 millió forint adózott eredménnyel zárta a 2019-es üzleti évet, likviditása és működése stabil – közölte a társaság kedden az MTI-vel.

A közleményben hangsúlyozták, hogy az NHKV Zrt. 2019-ben stabilizálta pénzügyi helyzetét, növelte működésének hatékonyságát, tevékenységével hozzájárult a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzéséhez. A társaság felgyorsította a számlák kiállításának folyamatát, az elmaradásokat felszámolta, így az ügyfelek tavaly időben kapták meg számláikat. Újraszervezték a kintlévőség-kezelési folyamatot, a beszedettségi arány 80 százalékról 93 százalékosra nőtt. Hozzátették azt is, hogy az NHKV Zrt. koordinációs feladatkörében aktív szerepet vállalt a pandémiás helyzetben a közszolgáltató társaságokkal történő együttműködésben, a járványügyi veszélyhelyzetben a közszolgáltatásban nem volt fennakadás.

Amint azt egy korábbi cikkünkben írtuk, négy éve, amikor az Orbán-kormány az Országos Hulladék Ügynökséget leépítette, 500 millió forintos alaptőkével és 5 milliárd forint működési költségvetéssel indult el az NHKV. A büdzséből kapott pénz hamar elolvadt, ezért az állam 10 milliárd forint tulajdonosi kölcsönnel, majd 5 milliárdos költségvetési támogatással próbálta kihúzni a céget a bajból, de hiába. 2018-ra a felélt 20 milliárd után újabb 20 milliárd forint hitelre volt szükség, amit Mészáros Lőrinc bankjától kapott a kukaholding.

Az NHKV két éven keresztül képtelen volt normalizálni a lakossági szemétszállítás számlázását, így az elmaradt díjbeszedés szerte az országban nehéz helyzetbe hozta a rezsicsökkentés miatt amúgy is meggyengült szolgáltató cégeket. A jövő évi költségvetésben is szerepel 50 milliárd forintot a kukaholding körüli rendszer támogatására, így a nehezen átlátható elszámolások ellenére annyi biztosan kimondható, hogy az NHKV belátható időn belül nem fogja kitermelni a létrehozására fordított milliárdokat.

A kukaholding kudarca után tízmilliárdokba kerülhet az új szeméthatóság is
A horribilis összegeket elnyelő kukaholdingot lefelezhetik, de olcsóbb biztosan nem lesz a rendszer.

Az NHKV Zrt. keddi közleményében mutatott arra, hogy működésének kiemelt célja a kormány klímapolitikájának támogatása, a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzése a nonprofit alapú szemétszállítás koordinálásával, a hulladékgazdálkodási rendszer továbbfejlesztésével. Az elmúlt években részt vettek a kormány és az Európai Unió támogatásával megvalósuló, a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást érintő fejlesztések szakmai, műszaki meghatározásában. Ennek eredményeképpen mára számos olyan beruházás, fejlesztés van folyamatban, amelyek hozzájárulnak a kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervének megvalósításához.

Kiemelt kép: 24.hu/Marjai János