Túlterheltek az idősotthonok, védőfelszerelésük nincs, az állam pedig nem segít

Az egyik momentumos politikus végigkérdezte az intézményeket az országban.

Több száz adatkérést nyújtott be az országban található idősotthonoknak Kassai Dániel, Budapest XVIII. kerületi önkormányzati képviselő, miután az operatív törzstől hiába érdeklődött arról, hogy hogyan érinti az intézményeket a koronavírus-járvány. A Momentum politikusa az adatgyűjtés eredményéről a Facebookon számolt be, amelynek a leglényegesebb pontjai a következők:

Kassai posztjában azt írja, hogy az intézményvezetők a lehetőségeiken belül mindent megtesznek, például átalakítják a társalgót, áthelyeznek lakókat, hogy szoba szabaduljon föl, viszont 1-2 koronavírus gyanús beteg elkülönítésén túl nagyobb létszámú beteg esetén ezt már nehezen tudják megoldani. Ugyanakkor az otthonok többsége jelenleg nem tesztel, mert egy megbízható teszt nagyjából 5000 forint lakónként, amit bizonyos időközönként meg kell ismételni, ha meg akarják állapítani, hogy még mindig fertőzésmentes-e az intézmény.

A politikus hozzátette, hogy miközben az operatív törzs és a kormány elvárja az idősotthonoktól, hogy eszköz és forrás nélkül is a hatósági utasításokat hajtsák végre és ezt nyomatékosítva most minden idősotthonban népegészségügyi vizsgálatot tartsanak, a népegészségügyi dolgozók elmondásuk szerint egyelőre sok helyen nem kaptak védőfelszerelést ahhoz, hogy biztonságban megvizsgálhassák az otthonokat, a gyors ellenőrzésre pedig az intézmények nincsenek felkészülve.

Kiemelt kép: Kassai Dániel/Facebook