Megéri halogatni a hiteltörlesztést? Ezt érdemes tudni a moratóriumról

A bankok nem számíthatnak fel kamatos kamatot, a moratóriumba később is be lehet lépni. Ezek a legfontosabb részletek.

A minap jelentek meg a Magyar Közlönyben a koronavírus-járvány miatt bevezetett hiteltörlesztési moratórium részletszabályai. Bár az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet némileg ellentmondásosan fogalmaz, csütörtökre a Miniszterelnökséget vezető miniszter tisztázott néhány fontos kérdést. Gulyás Gergely elmondta:

a moratórium lejártával, 2021. január elsejétől a kölcsönök eredeti törlesztőrészlete nem emelkedhet, csak a visszafizetés futamideje hosszabbodik meg.

A miniszter szerint remélhetőleg az az összeg, ami az intézkedésnek köszönhetően marad a családoknál, a gazdaság életben tartását, erősítését, a fogyasztás növelését szolgálja. A tisztánlátás érdekében ezért összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, amiket a kormányzati intézkedésről tudni lehet.

Hogy működik a moratórium?

Nő a tartozás, hogyan kell fizetni?

Kinek éri meg?

Az MNB becslése szerint a lakossági hitellel rendelkezők 80 százaléka él a moratórium lehetőségével. Ez esetben 2900 milliárd forintnyi törlesztőrészletet nem kell az idén megfizetni, ha csupán az adósok fele él a lehetőséggel, akkor pedig 1800 milliárd forintnyi részletet nem tudnának év végéig beszedni a bankok és pénzintézetek. Előbbi esetben a bankok 450 milliárd forint elmaradt kamattörlesztést szenvednének el, ami körülbelül 50 milliárd forint veszteséget okozna számukra.

Kiemelt kép: Bielik István /24.hu