Beperlik Kövér Lászlót az újságírókat korlátozó szabályok miatt

Az Azonnali szerint az új az szabályok alaptörvényben védett sajtószabadságot, a médiatörvényt, és az Országgyűlésről szóló törvényt is sértik.

Miután az őszi parlamenti ülésszak kezdetén Kövér László házelnök meglehetősen beszűkítette az újságírók eddig sem túlzottan tág mozgásterét, az Azonnali.hu határozott lépésre szánta el magát:

beperelték az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövér Lászlót is. 

Az új szabályok értelmében ugyanis a kamerázást egy eldugott, sötét folyosóra korlátozták, ami teljesen kívül esik az ülésterembe menő politikusok útvonalán, a kis területet ráadásul kordonokkal is körbezárták.

A parlament sajtóirodájától ugyan lehet külön engedélyt kérni, az Azonnali meg is tette ezt két alkalommal, a sajtóiroda azonban mindkét kérésüket visszautasította.

A perben a portált Schiffer András képviseli, a keresetben a sajtóiroda engedélykérelmet elutasító döntéseit támadják, és az új házelnöki rendelkezést, ami alapján ezek az elutasító döntések születtek.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra beadott keresetben így érveltek:

Mivel a demokratikus közvélemény kialakulásának első számú feltétele a legfőbb népképviseleti szerv, az Országgyűlés munkájának nyomon követése, médiaszolgáltatások útján való ellenőrzése, így az új házelnöki rendelkezés és az az alapján kiadott egyedi döntések az Alaptörvényt, a médiatörvényt és az országgyűlési törvényt is sértik.

Kiemelt kép: Berecz Valter / 24.hu