2017 óta nem volt ennyi pénzük Orbánéknak

Rekordot döntött az MNB jelentése szerint a kormány szabad pénzmennyisége.
Kapcsolódó cikkek

Több érdekes adatot is tartalmazott a Magyar Nemzeti Bank előzetes statisztikai mérlege: rekordot ütött a kormány szabad pénzmennyisége, újabb csúcsot döntött a forgalomban lévő készpénz, akárcsak a jegybank külföldi eszközei is – írta a Privátbankár.hu.

Az előzetes mérleg szerint a kormány jegybanknál vezetett kincstári egységes számláján is kisebb csúcsra hízott a pénzeszközállomány. Augusztus végén összesen 1955 milliárd forintot tett ki az állomány, aminél több pénze az államháztartásnak 2017 februárjában volt, akkor kicsivel a 2000 milliárd forintot is meghaladta az egyenleg.

A jegybanknál vezetett kincstári egységes számlán a kormány likvid, vagyis szabad pénzeszközeit tartják. Az egyenleg éven belül nagyon hektikusan alakulhat attól függően, hogy hogyan alakulnak az államháztartás bevételei és kiadásai. A számlát alapvetően több tényező is befolyásolhatja.

A friss adat alapján az 1955 milliárd forintból 418 milliárd forint a deviza-, a maradék 1536 milliárd pedig forintszámlán pihen. Az, hogy ismét kisebb csúcsra emelkedett a számla egyenlege, arra enged következtetni, hogy az államháztartás stabil anyagi alapokkal rendelkezik – bár ez mint megjegyzik, a havi költségvetési tájékoztatók alapján is megállapítható.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre