Az egyik leggazdagabb magyar nehezen emészti meg, hogy csuklóztatják

Bige gyárára rászállt a katasztrófavédelem. Más üzemnél robbanás történt, ott fel sem merült, hogy esetleg bezárják. Áll a cég, két hónapja fizeti a dolgozókat.

Az állam más esetekben büszkén hirdeti, ha 100 embernek munkát tudott adni, kedvezményekkel és támogatásokkal segíti az új beruházásokat, ezért érthetetlen, miért nézi tétlenül, amint 250 ember az utcára kerül – mondta az egyik leggazdagabb magyar, Bige László az agrarszektor.hu-nak. Bige szolnoki kénsavgyárát a katasztrófavédelem leállíttatta, azt a cég megtámadta bíróságon, a bíróság Bigééknek adott igazat, de az elsőfokú határozatot meg a katasztrófavédelem fellebbezte meg, és mivel beütött a nyári ítélkezési szünet a bíróságokon, ezért várni kell szeptemberig, a döntésig. Addig nem termel a gyár.

Bige kettős mércére is tesz utalást. Pár napja robbanás történt a Borsodchem gyárában,

a katasztrófavédelemben pedig egy percig sem merült fel, hogy le kellene állítani a gyárat. Ami egyébként így normális. Előbb ki kell vizsgálni az ügyet, és a probléma elhárítására szólítani, de nem bezárni egy komplett gyárat.

Bige László második hónapja fizeti az emberek munkabérét, miközben áll a gyár, szállítási kötelezettségeinek pedig nem tud eleget tenni. Csak a veszteséget termeli, miközben piacot veszít.

Úgy véli, ha a szolnoki gyár elesik, akkor az akár 20 százalékos áremelkedést is hozhat a magyar műtrágyapiacon.