Csak júliustól lesz kötelező hajókra a felelősségbiztosítás

Az utasoknak saját maguknak kell gondoskodniuk az utasbiztosításról, mondta a Magyar Biztosítók Szövetségének munkatársa.
Kapcsolódó cikkek

Júliustól már kötelező lesz felelősségbiztosítást kötni az olyan hajókra, amilyenek szerdán este összeütköztek a Margit hídnál, de most még csak ajánlott – mondta el az Inforádiónak a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője.

Lambert Gábor kiemelte: a felelősségbiztosítás csak egy felső határig térít, az üzemeltetőnek érdemes végiggondolnia, hogy adott kár esetén mekkora fedezetet vár el a biztosítottól. Az utasoknak viszont maguknak kell gondoskodniuk az utasbiztosításról, amit a programjukat szervező cégre is rábízhatnak. Főleg külföldi utaknál javasolja a szakértő utasbiztosítás kötését, az általános társadalombiztosításnak itthon elegendőnek kell lennie.

Azt a 2017-ben kihirdetett strasbourgi egyezmény köti ki, hogy minden, a belvízi hajózási közlekedésben résztvevő gazdasági jellegű járműnek rendelkeznie kell érvényes felelősségbiztosítással. (Fotó: Europress – ATTILA KISBENEDEK / AFP)