Drágultak az albérletek, az egyetemisták még feljebb nyomhatják az árakat

Egyre többen keresnek albérletet az egyetemvárosokban, a kiadó lakások száma viszont alig növekszik. Az albérletárak tavalyhoz képest majdnem minden nagyobb városban emelkedtek.

Az ingatlan.com legújabb elemzése alapján Magyarországon 14 200 lakás bérelhető, a növekedés tavalyhoz képest mindössze 4 százalékos, miközben a fővárosban és a legtöbb vidéki nagyvárosban is növekedtek az albérletárak – írja az mfor.hu.

Budapesten tavalyhoz képest lényegében nem nőtt a kiadó lakások száma, miközben az albérletek iránti kereslet 70 százalékkal emelkedett. A budapesti kiadó lakások átlagos havi bérleti díja 160 ezer forint, ami 7 százalékkal magasabb a tavaly májusi albérletárnál.

A legdrágább fővárosi kerület az V., ahol egy kiadó lakás átlagosan 230 ezer forint. A legolcsóbb a XXIII. kerület, Soroksáron csak 100 ezer forint az átlagár. Budapesti viszonylatban olcsók még az albérletek a XX. és a XXI. kerületben is, az előbbiben 120 ezer, az utóbbiban 128 ezer forint az átlagár.

A vidéki egyetemvárosok közül Miskolcon, Győrben, Debrecenben és Szegeden is nőttek az albérletárak. A legnagyobb emelkedés Debrecenben volt, itt 11 százalékkal emelkedtek az árak, egy kiadó lakás átlagosan most 100 ezer forint. Pécsen viszont 15 százalékkal csökkentek árak, 85 ezer forint az átlagár.

Az ingatlan.com elemzője, Balogh László arra is figyelmeztetett, hogy az árak a felvételi ponthatárok júliusi kihirdetése után még tovább növekedhetnek.

Nem csak Budapesten és az egyetemvárosokban nőttek az albérletárak. Az ingatlan.com által vizsgált 18 nagyvárosból 14-ben drágultak tavalyhoz képest az albérletek. Budapest után Székesfehérváron (125 ezer forint) és Veszprémben (120 ezer forint) a legmagasabbak az albérletárak.

Kiemelt kép: 24.hu / Neményi Márton