Gond van a Molnál, leállították az olajszállítást Ukrajna felől

Technikai problémára hivatkoznak.
Kapcsolódó cikkek

Néhány órával azt követően, hogy ismét megindult az orosz olajszállítás az Európai Unió felé hétfőn, az UkrTransNafta nevű ukrán vállalat ismét felfüggesztette a a folyamatot, mert a Mol egy technikai problémáról tájékoztatta őket, írja a Reuters.

Az UkrTransNafta közölte, hogy amint a magyar vállalat megerősíti, hogy kész az olaj fogadására, folytatják a szállítását.

Reagált a Mol

Nincs jelentős technikai fennakadás – reagált a Mol Nyrt. azokra a hírekre, amelyek szerint az ukrán Ukrtransznafta felfüggesztette a Magyarország felé tartó olajszállítást a Barátság kőolajvezetéken, mivel a Mol technikai problémákat jelzett.

A közlemény szerint az ukrán vállalat a Facebookon közzétett bejegyzésében azt írta, hogy a szennyezett kőolaj miatti kényszerű leállás után hétfőn nulla órakor állította helyre a szállítást. Néhány óra alatt, a Mol jelzéséig négyezer tonna olajat pumpáltak a vezetékbe és indítottak el az európai felhasználók felé.

Az Ukrtransznafta közölte, a szállítás azután indul újra, hogy a magyar fél jelzi, készen áll a kőolaj fogadására

Ukrajna saját területén április 25-én állította le átmenetileg a Barátság kőolajvezetéken át érkező orosz kőolaj tranzitját, mert az európai megrendelők nem voltak hajlandók átvenni a szerves klórvegyülettel szennyezett szállítmányokat. A szennyeződést pár nappal korábban fedezték fel a német, lengyel, cseh, szlovák, magyar, ukrán és fehérorosz felvevőállomásokat ellátó Barátság vezetékben.

A klórvegyület veszélyezteti az olajfinomítók berendezéseit, ezért ezek az országok leállították a vételezést a vezetékből.

A Mol hétfőn kiadott közleményében jelezte, a maga részéről a helyzet mielőbbi megoldása érdekében vállalta, hogy mintegy 100 kilotonna szennyezett kőolajat átvesz és elraktároz. A társaság megkezdte az átvételt, azt követően készen áll a tiszta kőolaj fogadására, a terveknek megfelelően ezen a héten – áll a közleményben. A Mol korábban közölte: a szennyezett olajat a legmodernebb technológiai folyamatokkal és tiszta kőolaj hozzáadásával újra felhasználhatóvá teszik. A vállalat finomítói továbbra is kizárólag tiszta, jó minőségű kőolajat engednek feldolgozásra, ennek megfelelően a Magyarországon elérhető üzemanyag minősége jelenleg is kiváló, és a jövőben is az marad – tették hozzá.

A Barátság vezetéken napi egymillió hordó olaj, a globális felhasználás egy százalékának megfelelő mennyiség áramlik keresztül.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Róka László