Lantos Csaba: Egy menő orvos ma már 4-8 milliót megkeres

A milliárdos vállalkozó szerint elindult az orvosok visszaáramlása külföldről.
Kapcsolódó cikkek

A legmenőbb orvosok itthon is megkeresnek 4-8 millió forintot. Egy jó szakorvos, gyakorlattal egymillió nettót hazavisz. Nálunk is hazavittek ennyit. És hozzáteszem, hogy legálisan, leadózva, nem a zsebbe dugdosva a pénzt

– mondta a Növekedés.hu-nak adott interjújában Lantos Csaba milliárdos vállalkozó, aki egy éve adta el a rendkívül sikeres Róbert Károly Magánkórházát.

Mint fogalmazott, az állami szférában is jelentősen emelkedtek a bérek és elindult az orvosok visszaáramlása külföldről. A legjobb állami kórházak vezetői rákényszerülnek arra, hogy mindenféle eszközt használva, de megadják legjobb orvosaiknak ezeket a fizetéseket, mert különben tömegesen elmennek.

Lantos Csaba nagyjából 400 főre teszi az orvosbárók számát. Az egész egészségügy alapdilemmája, hogy ők alakítják a keresletet és a kínálatot is, és ilyen nincs más szakmában.

A vállalkozó hiányolja, hogy nincs semmilyen nyilvánosság arról, hogyan működnek a kórházak. Szerinte elfogadhatatlan egy civilizált országban, hogy például ne lehessen tudni a keresztfertőzések arányát.

Arról is beszélt, hogy Magyarországon kissé ciki gazdagnak lenni, a vállalkozók félnek egy bizonyos méret fölé nőni, a kormány pedig akarja, hogy gazdagodjanak a magyar vállalkozók, de sokszor ez összefolyik a politikával.

Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos