Javul a háztartások fizetőképessége (X)

Egyedi problémákra egyedi válaszokat adunk – ebben áll az Intrum üzleti modellje. A vállalat folyamatosan azon dolgozik, hogy a legjobb megoldási javaslatokat találja meg ügyfelei számára. Ennek újabb megbízható eszköze az Intrum és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen elkészített fizetőképességi index.

Bár a lakosság anyagi helyzetéről számos adat és statisztika áll rendelkezésre, ezek tendenciáját még nem vizsgálták Magyarországon. Piacvezetőként az Intrumnak társadalmi felelőssége van abban, hogy a döntéshozók számára támpontot tudjon adni a magyar lakosság fizetőképességéről. Ezért a vállalat saját adatbázisa alapján a GKI Gazdaságkutatóval közösen hozta létre az indexet egy megalapozott, reprezentatív kutatás formájában.

Az index célja, hogy megmutassa a magyar háztartások fizetőképességét ezzel segítve a befektetési kockázatkezelést. Minél magasabb az index értéke, annál jobban képes a lakosság fizetési kötelezettségeit teljesíteni. A mutató 2010-től négy változó mentén vizsgálja a háztartások anyagi helyzetét és fizetőképességét, mely az Intrum, MNB, valamint a GKI felmérésein és adatain alapul.

Az Intrum fizetőképességi index szoros korrelációt mutat a gazdasági növekedéssel, a fogyasztással és a bankrendszerben lévő hitelnagyságokkal. Továbbá olyan változókkal is együtt mozog, mint a nettó átlagkereset, a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta és a bruttó hitelállomány nagysága – utóbbi kettővel ellentétes irányban. Ezért az index képes megragadni a gazdasági konjunktúrát, valamint a hitelvolumeneken keresztül a lakosság fizetőképességének javulását vagy romlását. Predikciós képességének köszönhetően kockázatkezelés szempontjából jelentős hozzáadott értékkel bír. Az index előrejelzést adhat akár fél évre előre a lakosság fizetőképességének alakulásáról, mielőtt annak változása a hagyományos makrogazdasági mutatókon megjelenne.

A válságot követő 2010-2013-as konszolidációs időszak után – a gazdasági növekedéssel párhuzamosan – 2013-tól az index növekedési pályán van. Eddigi maximumát 2018 második felében érte el, és a prognózis alapján a következő időszakban további erősödés várható.

„Mindig is arra törekedtünk, hogy munkánkkal hozzájáruljunk a gazdasági stabilitás fenntartásához, valamint segítsük a lakosságot abban, hogy pénzügyileg megalapozott döntéseket hozzanak, és egyre tudatosabbak legyenek” – mondta Deszpot Károly, az Intum üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója.

Az indexről további információ az alábbi linken érhető el: https://www.intrum.hu/media/4984/2019_marc_intrum_fizetokepessegi_index.pdf.

Címkék: pénz