Borzasztóan megdrágult a tojás, a tűzifa és a tészta

A cukor viszont majdnem ötödével olcsóbb lett.
Kapcsolódó cikkek

A fogyasztói árak átlagosan idén áprilisban átlagosan 2,3 százalékkal voltak  magasabbak az egy évvel korábbinál. Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: a legnagyobb mértékben a szeszesitalok, dohányáruk, valamint az élelmiszerek ára nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

A nagy átlagon belül:

1 hónap alatt, 2018. márciushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,7 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára szintén 0,7 százalékkal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 3,9, a gyümölcs-, zöldséglé 2,9, a csokoládé, kakaó 1,2 százalékkal többe, a tojás 5,5, a vaj, vajkrém 1,3 százalékkal kevesebbe került. A ruházkodási cikkek ára 2,8, az egyéb cikkeké 1,3 százalékkal nőtt, utóbbin belül a járműüzemanyagok ára 2,7 százalékkal emelkedett. A szolgáltatások 0,6, aszeszes italok, dohányáruk 0,2 százalék%-kal drágultak. A háztartási energia ára nem változott. A tartós fogyasztási cikkek ára 0,1 százalék%-kal mérséklődött.

2018. január–áprilisban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 2,1 százalékkal nőttek.

Az elemzők szerint várható volt az infláció áprilisi megugrása

Az elemzők várakozásának megfelelően viszonylag nagyot lendült az infláció áprilisban, amiben legnagyobb szerepet a világpiaci olajárak emelkedése játszotta az üzemanyagok árának alakulásán keresztül. Az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint a fogyasztói áremelkedés üteme az év során tovább gyorsulhat, de idén nem éri el azt a szintet, amely kiváltaná a monetáris politika szigorítását.

A CIB szakértői a nyári hónapokban kissé tovább emelkedő, de továbbra is 3 százalék alatti áremelkedést várnak. Az éves átlagos infláció előrejelzésük szerint a tavalyi 2,4 százalék közelében alakulhat. A 3 százalékos jegybanki inflációs célszint tartós átlépése idén még nem valószínű és hosszabb ideig sem várható, így monetáris szigorítást sem prognosztizálnak. A bank elemzői szerint azonban nem-konvencionális MNB-intézkedések, illetve a monetáris politikai eszköztár változása a továbbiakban is napirendre kerülhet.

Az ING elemzőinek várakozása szerint a következő hónapokban főként az üzemanyagárak emelkedése következtében mérsékelten tovább erősödhet az inflációs nyomás. 2018 egészét tekintve átlagosan 2,5 százalékos inflációt prognosztizálnak. Az év végére 2,8 százalék közelében alakulhat az átlagos árszínvonal emelkedése.

A továbbra is gyenge árnyomásra utal, hogy az éves maginfláció 2,4 százalékra csökkent és 0,2 százalékos volt a havi indexe. Az igen dinamikus bérnövekedés továbbra sem jelenik meg az árakban – fűzte hozzá.

A következő hónapokban az üzemanyagok bázishatása miatt gyorsulhat az infláció, így az év közepére átmenetileg elérheti a 3 százalékos inflációs célt. Az év végére az infláció ismét kissé mérséklődhet, így idén átlagosan 2,5 százalékos inflációra számítanak a Takarékbank elemzői. A gyorsuló belső kereslet és a bérköltségek növekedése miatt az infláció azonban nagyobb gyorsulást is mutathat.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi