A Google-vezér szerint megfékezhető a magyar informatikusok tömeges elvándorlása

Heal Edina azt is elárulta, hogyan, és mit kellene tenni sürgősen.
Kapcsolódó cikkek

Ma már minden cég tisztában van vele, hogy ügyvéd, könyvelő, vagy épp egy egyszerű bankszámla nélkül nem lehet boldogulni; lassan meg kell tanulni, hogy az alapvető működéshez legalább ilyen fontos, ha nem fontosabb, hogy megfelelő digitális stratégiánk is legyen – véli Heal Edina. A Google Magyarország vezetőjével az IT-szektorban tapasztalható ágazati szintű munkaerőhiányról, a magyar vállalkozások digitális képességeiről és az úgynevezett platformgazdaságban rejlő lehetőségekről beszélgetett a Portfolio.hu.

A portál kitért rá, hogy az IT-szektorban Magyarországon jelenleg ágazati szintű, és már a termelés volumenét érintő munkaerőhiányról beszélnek, és megkérdezte Heal Edinát, szerinte mit lehet tenni ez ellen.

Ez egy olyan téma, amivel sokan foglalkoznak, mindannyian látjuk, hogy a versenyképességünknek ez nem tesz jót. Én viszont azt mondanám, hogy ezen lehet változtatni. Nem kell feladni a harcot és feltenni a kezünket, hogy ebben mi rosszul állunk. Ezek a területek is elég jól tanulhatók, nagyon sok mindenkit át lehet gyorsan képezni. Gondoljunk csak az egyszerű IT-munkákra, ahol tesztelni kell, applikációkat kell tesztelni – egy csomó olyan munka van, amihez nincs szükség felsőfokú végzettségre, mégis egy IT-munka. Ilyenben is rengeteg hiány van Magyarországon – válaszolta a Google Magyarország vezetője.

Heal Edina szerint az lenne a fontos, hogy minél hamarabb lépjünk abban, hogy a meglévő munkaerőnket vagy az egyetemekről, más iskolákból kilépő munkaerőt felkészítsük, és lehetővé tegyük azt, hogy betöltsék ezeket az állásokat.A Google ezért indította el Magyarországon is a Digital Workshop programját, amely a kkv-k digitális készségeinek fejlesztését célozza. A képzés keretében a vállalkozók ingyenes előadásokon vehetnek részt és akár személyes konzultációra is jelentkezhetnek az ország több mint harminc városában – emelte ki.

A kormány is érzi már, hogy lépni kell: ingyenes informatikus-képzési programot indítottak, csakhogy:

A 8 milliárdos programtól sem lesz rögtön több informatikus
Ám akik bekerülnek, piacképesebb tudást szerezhetnek. De mi az, hogy ingyen? Mi, hol, hogyan és kinek?