Jön az ingyen pénz a konvektorcserére is

Szeptembertől lehet a pályázatot benyújtani, de már érdemes korábban felkészülni.

Az Otthon melege program fűtéskorszerűsítési alprogramjában szeptember 21-étől lehet beadni a pályázatot gázkonvektorok cseréjére. A fejlesztési tárca államtitkára azt mondta, a 1,5 milliárd forint országos keretet lakosságarányosan régiókra bontották, pályázatot is régiónként lehet majd beadni szeptemberben a meghirdetett időpontokban.

Magyarországon mintegy 3 millió gázkonvektor van az ingatlanokban, többségük korszerűtlen, elavult. Biztonsági, energiahatékonysági szempontok miatt szükséges a csere – hangsúlyozta Szabó Zsolt. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a felkészülésre 30 nap áll rendelkezésre, a pályázati felhívás az NFSI Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet portálon (ITT!) már elérhető.

A tárca számítása szerint az energiahatékonyságot és a biztonságot javító lakossági pályázat mintegy 12 500 gázkonvektor cseréjét teszi lehetővé. A pályázaton 80 százalékos támogatást adnak, egy konvektor cserére maximum 120 ezer forint, több konvektor cseréje esetén maximum 500 ezer forint vissza nem térítendő támogatást lehet kapni.

A háztartási nagygépes pályázatok tapasztalatai alapján az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy érdemes időben felkészülni a beadásra, a korábbi pályázatokon az első 2-3 órában az igények döntő többsége beérkezett.

Óriási az érdeklődés az államilag támogatott mosógépcserére
Két régióban lehetett igényelni támogatást. de az egyikben már fel is függesztették.

Szabó Zsolt azt mondta, hogy a gázkazánok cseréjének pályázati határidejét október 15-ig meghosszabbították. A tárca szerint a 2014 szeptemberében indult program eddig több mint 130 ezer háztartás energiahatékonyságát javította.