Széttárta karjait az NVI, nem tőlük tudja a kormány a külföldi magyarok címét

Viszont megvan a megoldás a külföldön élőknek, ha meg akarnak szabadulni Orbán Viktor kéretlen leveleitől.

Pár napja robbant a bomba, amikor Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke levélben figyelmeztette külhonba szakadt honfitársainkat arra, hogy regisztráljanak időben, ha részt akarnak venni a jövő évi országgyűlési választásokon. A levél nem elektronikus formában érkezett, hanem papíralapon, postaládába, mint a régmúlt időkben, és ezt olyanok is megkapták, akik nem feltétlen örültek neki, hogy utolérte őket a közcélú kormányzati propaganda.

Egyik nyugat-európai olvasónk jelezte, hogy ő is kapott ilyet, meg is írtuk. Ellenben ő is írt egy e-mailt a Nemzeti Választási Irodának, mivel a híradásokból az jött le neki, hogy az NVI adta át a címlistáját a kormánynak. A következőket kérdezte az NVI-től:

Így tiltsa le adatait

Nem kisebb személyiség, mint a választási irodát vezető Pálffy Ilona válaszolt a fölháborodott levélre.  Az első kérdésre azt írta, az iroda az általa kezelt nyilvántartásokból csak a jogszabályban leírt jogosultaknak és körben segít. Mivel a kormány nem tartozik e körbe, nekik nem is adtak át adatot. Hozzátette, a magyarországi lakcímmel nem rendelkezőkről nem is adhatnak ki adatot harmadik személynek.

Adatot leginkább a Belügyminisztérium által vezetett személyiadat- és lakcímnyilvántartásból tud lekérni a kormány, méghozzá a “polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény” alapján. És itt jön a legfontosabb rész:

A személyes adatai kiadását bárki megtilthatja, infókat erről a Nyilvantarto.hu oldalon lehet találni.

A július 20-i keltezésű e-mailben Pálffy végül a külügyhöz, belügyhöz és a Miniszterelnökséghez irányítja.

Forrás: 24.hu