Az agrárminiszter tudja a megoldást a migrációra

Sőt, Fazekas Sándor szerint nagyon sikeres volt az állami földárverés. Valószínűleg Mészáros Lőrinc is ezt gondolja.

Úgy tűnik, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nem csak a mezőgazdaság szakértője, de az Európát sújtó migrációs krízisre is megoldást talált. A Figyelőnek adott interjújában arról beszélt, hogy folyamatosan növekszik Magyarország exportteljesítménye, például a keleti nyitás révén. Vannak azonban még olyan országok, ahol régebben Magyarország az agrártermékek piacán az élvonalban volt, például Észak-Afrikában – ezeket a pozíciókat kell visszaszerezni.

Amennyiben ott lehetőséget teremtünk, kevesebben veszik a vándorbotot és bukkannak fel migránsként mondjuk egy líbiai tengerparton.

A sikerhez szükség van új vezértermékekre is, mint amilyen most a Pick-szalámi vagy a tokaji aszú. A furminton már dolgoznak, de a miniszter szerint jó irány lehet még a csemegekukorica vagy a kenyérgabona.

A kemény kérdéseket mellőző interjúban Fazekas eldicsekedett azzal is, hogy sikeres volt a Földet a gazdáknak!-program,

hiszen több mint 30 ezer gazda jutott területhez és közel 200 ezer hektárt értékesítettünk nyilvánosan,

bár még több tízezer hektár állami föld maradt, amelynek nem lett gazdája.

Hogy a magánszemélyek, pontosabban az egyéni gazdaságok mennyire jártak jól a földárveréssel, arra jó példa egy nemrégiben közzétett térkép. Ezen jól látszik, hogy a 2015-2016-os időszakban több mint ezer hektár került Mészáros Lőrinchez és családjához, így az Orbán Viktor érdekeltségeivel kiegészülő kör jelenleg 2268 hektáron gazdálkodik.