Áfacsökkentés: 50-60 ezer forint megtakarítást jelenthet a kormány szerint családonként

Az élelmiszerek eddig bejelentett általános forgalmi adójának (áfa) csökkentésére értik ezt, négytagú családra, éves szinten.
Kapcsolódó cikkek

Az élelmiszerek eddig bejelentett általános forgalmi adó (áfa) csökkentése mintegy 50-60 ezer forint megtakarítást jelent átlagosan évente egy négytagú magyar család számára – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Czerván György felidézte: a végtermékek közül eddig 5 százalékra csökkent a sertés tőkehús (2016-ban), a friss tej, a tojás és a baromfihús (2017-ben), jövőre pedig a fogyasztási hal és a sertésbelsőség áfája csökken 5 százalékra. Emellett ez idő alatt több köztes termék általános forgalmi adója is mérséklődött a kedvezményes kulcsra, így például az élő- és a félsertésé, továbbá az élő és a vágott szarvasmarháé, a kecskéé és a juhé is.

Az államtitkár hozzátette: az áfacsökkentés minden végterméknél növelte a fogyasztást, továbbá jótékonyan hatott a gazdasági környezetre is, mert fehéredtek az érintett területek. A hal áfájának jövő januári mérséklése 27-ről 5 százalékra, várhatóan mintegy 10 ezer forint megtakarítást jelent majd egy év alatt egy 4 fős család számára. A belsőségek – sertés és baromfi – fogyasztásánál az áfa csökkentése jövőre további 1000-1500 forint megtakarítást jelent majd a családoknak – mondta Czerván György.