Komoly gondok vannak az építőiparban

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás

Sok a megrendelés, alig van alapanyag és munkaerő.

Heteket kell várni egyes építőanyagokra, a kivitelezőkre meg esetenként még többet, ugyanis az építőipari megrendelésállomány ugrásszerű emelkedése kapacitáshiányt okozott – írja csütörtöki számában a Világgazdaság a Mapei Kft. tájékoztatására hivatkozva.

Az építőipari konjunktúrára alapozva már gyárat is bővítő építőanyag-gyártó cég az első fél évben jelentős, 30 százalékos forgalomnövekedést tapasztalt az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

A fellendülésnek jelentős a hatása a munkaerőpiacra is: a kínzó szakemberhiány miatt már gyilkos verseny folyik a munkaerőért. A jó szakemberek megtartására a cégek nem keveset költenek: akár 30 százalékos béremelésekre is hajlandók ma már.

Mint Szarka László, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség ügyvezetője a lapnak elmondta: a kivitelezői kapacitáshiány kezelésében a gyártók is elkötelezettek, több kezdeményezéssel éltek a szakemberképzés kiszélesítése érdekében. Az építőanyag-gyártók kapacitásával nincs gond – tette hozzá -, az ágazatban még vannak tartalékok.

Az építőipar fellendülése a cégalapítási kedvet is megdobta, a Bisnode adatai szerint az első negyedévben alapított cégek többségét építőipari profillal hozták létre.